İngiliz hükümeti, Birleşmiş Milletler'in (BM) ilgili çalışma grubunun, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange lehinde karar almasına ilişkin olarak, bu durumun hiçbir şeyi değiştirmediğini ve Assange'ın keyfi tutukluluk mağduru olduğu iddiasını reddettiklerini bildirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Bu hiçbir şeyi değiştirmiyor. Julian Assange'ın keyfi tutukluluk mağduru olduğu yönündeki her iddiayı tamamıyla reddediyoruz" ifadesi kullanıldı.

Julian Assange'ın, Birleşik Krallık'ta hiçbir zaman keyfi olarak tutulmadığına vurgu yapılan açıklamada, "Birleşik Krallık, grubun kararına resmi yollardan itirazda bulunulacağını BM'ye açıkça bildirdi. BM grubunun kararı, tüm gerçekleri ve İngiliz adalet sisteminin iyi bilinen korumalarını görmezden geliyor. Assange aslında Ekvador Büyükelçiliğinde kalmaya devam etmeyi seçerek, yasal gözaltıdan gönüllü olarak kaçınıyor" görüşüne yer verildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Assange hakkındaki tecavüz iddiası halen kapatılmadı. Avrupa genelini kapsayan tutuklama emri geçerliliğini koruyor. Bu nedenle, Birleşik Krallık'ın Assange'ı İsveç'e iade etme gibi bir yasal zorunluluğu bulunuyor. Birleşik Krallık, Caracas Sözleşmesi'nin bir parçası olmadığından dolayı, 'diplomatik ilticayı' tanımıyoruz.

Bu kabul edilemez durumun halen devam etmesine izin verildiğinden ötürü derinden rahatsızlık duyuyoruz. Ekvador, bu duruma son verilmesi için iyi niyetli olarak İsveç'le iletişime geçmeli. Amerika kıtası ve bölgeden sorumlu İngiltere Dışişleri Bakan Yardımcısı Hugo Swire, geçen Kasım ayında bunu Ekvador Büyükelçisine açıkça bildirdi. Bu duruma Quito'nun dikkatini çekmeye devam ediyoruz."

BM'nin keyfi tutuklamalarla ilgili çalışma grubunundan bu sabah yapılan açıklamada, "BM paneli, Assange'ın Londra'daki Ekvador Büyükelçiliğinde kalışının, Assange'ın 'keyfi olarak tutulduğu' anlamına geldiği kararına vardı" ifadesi kullanılmıştı. BM grubu, Assange'ın özgürce seyahat etme ile İsveç ve İngiltere'den tazminat talebinde bulunma hakkı olduğunu bildirmişti.

Çalışma grubunun kararının bir yaptırımı bulunmuyor ancak BM, İngiltere ve İsveç'e Assange'ın serbest bırakılması çağrısında bulunuyor.

Wikileaks'in kurucusu Assange, İngiltere ve İsveç'i 2014 yılında BM'ye şikayet etmişti. Yasal uzmanların oluşturduğu BM'nin keyfi tutuklamalarla ilgili çalışma grubunun, daha önce verdiği yasa dışı tutuklama kararlarının ardından, bu kişilerin çoğunun serbest bırakıldığı biliniyor.

3 yıldan fazladır bir odada yaşıyorLondra polisi, Ekvador Büyükelçiliği önündeki nöbetine ekim ayında son vermişti. 19 Haziran 2012'de İngiltere'deyken, hakkındaki İsveç'e iade kararının ardından Ekvador Büyükelçiliğine sığınan Assange, üç yıldan fazla süredir diplomatik misyonun bir odasında yaşıyor.

Assange'ın büyükelçilik binasından çıkması halinde şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanması ve İsveç'e iade edilmesi bekleniyor.İngiliz mahkemesi 2012 yılında, 44 yaşındaki Avustralya vatandaşı Assange'ın, iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti. Julian Assange, İsveç'e iade edilirse ABD'ye gönderilmekten korktuğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.Ekvador, çok sayıda ABD Dışişleri Bakanlığı yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Assange'ın siyasi iltica talebini kabul etmişti.