Orta Asya ve Ortadoğu'da baharın gelişini simgeleyen Nevruz, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi'nde kutlandı.

BM Genel Kurulu'nun 2010 yılında aldığı kararla kabul ettiği ''Uluslararası Nevruz Günü'' için BM'de 6. kez kutlama programı düzenlendi.

Türkiye, Afganistan, Azerbaycan, Hindistan, İran, Irak, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan,Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'ın BM Daimi Temsilciliklerinin, BM'deki ECOSOC salonunda düzenlediği kutlamada, barış ve kardeşlik mesajları verildi.

Programda konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Nevruz’un bir küresel kültür mirası olduğunu söyledi. Dünya üzerinde Nevruz’u kutlayan yüz milyonlarca kişiye katılmaktan mutluluk duyduğunu kaydeden Ban, “Bugünün sınır ve ayrılıklarından çok daha eski bir tarihe sahip olan Nevruz bu özelliği ile engelleri yıkmakta ve güven bağları inşa etmektedir” dedi. Nevruz’un “farklılıklar içinde bir birliktelik” olduğunun altını çizen Ban Ki-Moon, BM olarak Nevruz’u kutlamaktan büyük mutluluk duyduklarını sözlerine ekledi.

Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik de 2009 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından Nevruz’un İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesine alınmasının kültürel anlamda çok önemli bir gelişme olduğunu anımsattı.

Nevruz’un ulusları ve kültürleri birleştiren, kardeşlik ve dayanışma duygularını canlandıran bir gün olduğunu vurgulayan Çevik, "Nevruz ruhu BM Tüzüğünde yer alan değerlerle mükemmel bir şekilde uyumludur. Nevruz insanlığın kendisidir. Nevruz, doğaya olan şükran ifadesi, neşe, dayanışma ve işbirliği olarak halklarımız tarafından kutlanmaktadır” şeklinde konuştu. Çevik, İngilizce yaptığı konuşmasını Türkçe, “Nevruzunuz kutlu olsun” diyerek bitirdi.

Kutlamanın yapıldığı salonda renkli yumurtalar, meyve, çiçek, içecek ve Kuran-ı Kerim'in açık bulunduğu bir masa da yer aldı.