BM 70. Genel Kurul genel görüşmeleri çerçevesinde bugün yapılan Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi sırasında BM binasının karşısındaki sokaklarda farklı gruplar protestoda bulundu.

New York'ta her yıl düzenlenen BM Genel Kurulu üst düzey toplantıları çerçevesinde liderlerin Genel Kurul'a hitabı sırasında alınan olağanüstü güvenlik önlemleri bu yıl Papa Franciscus'un BM'de konuşma yapması nedeniyle erken başladı.

New York Polis Teşkilatı (NYPD), federal ajanlar ve Gizli Servis elemanları, güvenlik noktalarında bekleyip, birçoğu kimlik kontrolü yaparken, K-9 köpekleri de çantaları kokluyor.

BM binasının yakınındaki parkta polis kordonunda tutulan göstericilerden bir grup Çin'in Vietnam'ın içişlerine müdahale ettiğini ileri sürerken, diğer bir grup Hindistan Başbakanı NarendraModi'yi protesto etti. Başbakan Modi'nin, BM Genel Kurulu'nda konuşma yaptığı sırada Hindistan'daki Gujarat Valiliği'ni kınayan eylemciler, polisin sessiz kalınmasını protesto etti.

1984 yılından bu yana BM'nin çözüm bulamadığı önemli sorunlar arasında bulunan Pakistan-Hindistan arasındaki Keşmir sorunu nedeniyle de Hindistan, protestocuların hedefinde yer aldı.

BM'nin karşısındaki parkta bir başka grup da güvenlik kordonunun bir sokak ötesinde İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye karşı gösteri düzenledi. İran ile ABD'nin nükleer anlaşmasına karşı olduklarını bildiren grup, İran'da rejim değişiminden yana sloganlar attı. İran asıllı grup, Ruhani'yi protesto etmek için üst düzey konuşmaların başladığı ilk gün 28 Eylül'de çok daha büyük gösteri düzenleyeceklerini ifade etti.