BM Genel Kurulu'nun 70. dönem Genel Görüşmelerine aralarında ABD Başkanı Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in de bulunduğu 144 devlet ve hükümet başkanının katılımı öngörülüyor.

BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden verilen bilgiye göre, BM'nin 70. yılındaki toplantılara üst düzeyde katılım gerçekleşecek. 2015 sonrası Kalkınma Gündemi Zirvesi'nin de düzenleneceği hafta için New York'ta hazırlıklar sürüyor.

2015 sonrası hedeflerin kabul edileceği Kalkınma Zirvesi, 25 Eylül Cuma günü başlayacak ve 3 gün sürecek. Bu toplantılara, aralarında Papa'nın da yer alacağı 154 devlet ve hükümet başkanı ile 30 bakanın katılması bekleniyor.

28 Eylül Pazartesi günü başlayacak BM Genel Kurulu Genel Görüşmelerinde ise 144 ülke devlet ve hükümet başkanı, 46 ülke ise bakan düzeyinde temsil edilecek.

Türkiye'yi Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun temsil etmesi bekleniyor.

Genel Kurul Genel Görüşmelerinin ilk gününde, ABD Başkanı Obama, Rusya Devlet Başkanı Putin, Çin Devlet Başkanı Şi, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro gibi önemli isimler Genel Kurul'a hitap edecek.

Şi ve Castro, Genel Kurul toplantılarına ilk kez katılacak. Rusya Devlet Başkanı Putin de 10 yıllık aranın ardından Genel Görüşmelerde BM Genel Kurulu'na hitap edecek.

BM'nin taslak programında Başbakan Davutoğlu'nun, 30 Eylül Çarşamba günü Genel Kurul'a hitap edeceği yer alıyor. Programa göre Davutoğlu'ndan önceki konuşmacı ise Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas olacak.

Genel Kurul Genel Görüşmeleri kapsamında, yan etkinliklerin de arasında olduğu 485 toplantı planlanıyor. Bu toplantılara katılmak için 31 Ağustos ile 15 Eylül arasında 8 bin 915 delege ve 3 bin civarında gazeteci kayıt yaptırdı. Bu sayının daha da artacağı tahmin ediliyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, toplantılar süresince basın açıklamaları ve ikili görüşmeler de dahil olmak üzere yaklaşık 230 toplantıya katılmasının beklendiği kaydedildi.

Genel Sekreter Ban, Suriye'deki gelişmeleri değerlendirmek üzere BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin dışişleri bakanları ile de özel bir görüşme yapacak.