Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Afrikalı gençlerin yüzde 30'unun işsiz olduğunu belirtti.

Tunus'ta, "İstihdam İçin Ulusal Diyalog Kongresi"nin kapanış oturumu, BM Genel Sekreteri Ban'ın yanı sıra Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, Uluslararası Çalışma Örgütü Başkanı Guy Ryder ve Tunus Başbakanı Habib es-Sıyd'ın katılımıyla yapıldı.

Kongrede konuşan BM Genel Sekreteri Ban, "Tunus'ta BM'ye bağlı hükümeti destekleyen bir ekibimiz var. BM ile Tunus arasında ortaklık çerçevesinde Tunuslu gençlerin iş bulabilmesine imkan sağlamak amacıyla bir değerlendirme kurulu oluşturuldu." dedi.

"AFRİKALI GENÇLERİN YÜZDE 30'U İŞSİZ"

Tunus'un bir geçiş süreci yaşadığını ve bunu anlayışla karşıladığını dile getiren Ban, şunları kaydetti:

"Tunus'un önünde büyük zorluklar bulunuyor bunu anlayışla karşılıyorum. 200 binden fazla gencin işe ihtiyacı var. Bundan dolayı idari icraatların azaltılması gerekiyor. Bu konuda da özel sektörden ve bu alanda destek verecek sendikalardan faydalanabiliriz."

Ban, dünyada 200 milyon kişinin işsizlik sorunu yaşadığını bunun yüzde 30'unun Afrikalı gençlerden oluştuğunu söyledi.

Kongrede konuşan Tunus Başbakanı Habib es-Sıyd de hükümet olarak iş istihdamına öncelik verdiklerini ifade etti. Sıyd, "İş istihdamı hükümetin öncelikleri arasında yer alıyor. İşsizliğin azaltılması hedefiyle acil icraatlara geçilmesi gerekmektedir." diye konuştu.

"İŞSİZLİK TOPLUMSAL BARIŞI TEHDİT EDİYOR"

Sıyd, Tunus'ta 600 binden fazla işsizin bulunduğunu bu grubun yüzde 61,3'ünün ise üniversite mezunu olduğuna dikkati çekti.

Yapılan çalıştaylardan çıkan tavsiyelere de değinen Sıyd, çalıştaylardan, "İç bölgelerde özellikle özel girişimlere ve özel yatırımlara uygun ortamların oluşturulması için idari icraatların hafifletilmesi, konuya ilişkin yasal kolaylıkların sağlanması, bölgesel dağılım, performans başarısı, ihtiyaçların reel bir şekilde tespitine uygun devlet sektöründe işe alım şartlarının oluşturulması" gibi bir dizi önemli sonuçların çıktığını belirtti.

Öte yandan Uluslararası Çalışma Örgütü Genel Müdürü Guy Ryder oturumda yaptığı konuşmada, "İşsizlik Tunus'ta toplumsal barış, ekonomik gelişme ve demokrasinin temel tehditlerinden biridir." ifadelerini kullandı.

Tunus'ta istihdam sorunları ve 2016-2017 dönemlerini kapsayan kısa süreli acil eylem planları üzerinde uzmanlar mart ayının ortasından itibaren çalışmalar yürütüyor. "İstihdam İçin Ulusal Diyalog Kongresi"nin hazırlık çalışmaları niteliğindeki çalıştaylara siyasi partiler, iş uzmanlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşlarından da Tunus Genel İş Sendikası (UGTT), Ticaret ve Zanaat Konfederasyonu (UTİCA) gibi kuruluşlar da katıldı.