Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul Başkanı Mogens Lykketoft, yeni BM Genel Sekreterinin belirlenmesi için 7 Haziran'da soru-cevaplı yeni oturumlar yapılacağını bildirdi.

BM Genel Kurul Başkanı Lykketoft, BM'de düzenlediği basın toplantısında, görev süresi bu yıl sonunda dolan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un yerine gelecek kişinin belirlenmesi konusundaki süreçle ilgili açıklamada bulundu.

Lykketoft, 193 üye ülkeden oluşan BM Genel Kurulu'nda Genel Sekreter adaylarının katılacağı soru-cevaplı oturumlara 7 Haziran'da devam edileceğini belirterek, adaylardan ikisinin daha belirlenmiş olacağını kaydetti.

Geçen ay 9 adayla görüşme yapan Genel Kurul'un hangi yeni adayla görüşeceği henüz açıklanmazken, BM kaynakları olası adayların, Slovakya Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak, Arjantin Dışişleri Bakanı Susana Malcorra ve BM Latin Amerika Ekonomik Komisyonu Başkanı Meksikalı diplomat Alicia Barcena olacağı konusunda görüş bildiriyor.

Genel Sekreterin yazılı bir kural olmamakla birlikte, teamüllere göre bölgesel gruplar arasından dönüşümlü olarak seçilmesi nedeniyle bu yıl adaylardan 7'si Doğu Avrupa ülkelerinden oldu. Bu yıl ayrıca ilk defa bir kadın adayın seçimi öne çıkarken, şu ana kadar 4 kadın genel sekreter adayı bulunuyor.

BM tarihinde ilk kez adaylığını açıklayanlar, BM Genel Kurulu üyelerine hitap ederek soruları yanıtlıyor. Karadağ Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Igor Luksic, UNESCO Genel Direktörlüğü'nü yürüten Bulgar Irina Bokova ile 2006-2015 yılları arasında BM Mülteciler Yüksek Komiserliği görevini yürüten Portekizli Antonio Guterres, Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Türk, Moldova Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Natalia Gherman, Hırvatistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Vesna Pusic, eski BM Genel Kurul başkanlıkları yapan Sırp Vuk Jeremic ile Makedonyalı Srgjan Kerim ve 1999-2008 yıllarında Yeni Zelanda Başbakanlığı görevini yürüten, halen BM Kalkınma Programı Direktörü olan Helen Clark, Genel Kurul'a nasıl bir genel sekreter olacaklarını ilişkin bir sunum yaptı.

Genel Sekreter'in belirlenmesi için bu yıl ilk kez kamuoyuna açık bir şekilde yapılan seçim süreci şeffaflık adına büyük bir adım olarak değerlendirilse de BM'nin en üst düzey diplomatı, BM Güvenlik Konseyi'nin önerdiği tek adayın BM Genel Kurulu'nda oylanmasıyla seçilecek. Bu nedenle Genel Sekreterin belirlenmesi, BMGK'nın veto yetkisi olan üyeleri ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin'in aralarındaki anlaşmaya bağlı bulunuyor.

BM'de genel sekreter seçiminde teamüldeki gibi coğrafik bölge kriterine göre seçim yapılmasına birçok kez uyulmadığı durumlar da söz konusu. BM'de daha önce ar arda, "Batı Avrupa ve Diğerleri" grubu ile Afrika grubundan adaylar genel sekreter seçildi.

BM'nin ilk genel sekreteri "Batı Avrupa ve Diğerleri" grubunda yer alan Norveçli Trygve Lie olurken, ikinci başkanı da yine aynı grupta yer alan İsveç'ten, uçak kazasında hayatını kaybeden efsanevi Genel Sekreteri Dag Hammarskjold'du. "Afrika" grubunda bulunan Mısırlı Butros Butros Gali ve ardından seçilen Ganalı Kofi Annan da aynı gruptan art arda BM Genel Sekreterliği görevinde bulunmuşlardı.