Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyinde yaptığı konuşmada "Güvenlik Konseyi sorumluluklarını almalı ve Filistin halkını korumalı" dedi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, BM İnsan Hakları Konseyinde bir konuşma gerçekleştirdi. Abbas, "Bulunduğumuz durum katlanılamaz bir hal aldı ve İsrail'in halkımıza karşı yaptıkları sabrımızı taşırıyor. Bu yüzden İsrail'in saldırıları acilen durdurulmalı" sözlerini kullandı. İsrail'i yasa dışı bir şekilde insanları öldürmekle, cesetleri saklamakla, yasa dışı bir şekilde evleri yıkmakla, insanlara terör estirmek ve toplu olarak cezalandırmakla suçlayan Abbas, "İsrail, hukuktan üstün bir hükümet gibi kararlı, hesap verme zorunluluğu olmaksızın hareket ediyor" dedi.

İsrail'in uyguladığı şiddeti işaret eden Abbas, "Yıllardır Kudüs ve çevresinde yaşananların sonuçları hakkında uyarılarda bulunuyorum" şeklinde konuştu. İsrail'in, Filistin halkını kutsal şehirden atmaya çalışarak baskı uyguladığını belirten Abbas, "Baskının isyana neden olacağı konusunda uyarmıştım" ifadelerine yer verdi.

İsrail'i Harem-i Şerif "in mevcut konumunu değiştirmekle suçlayan Abbas, bu tehdidin politik anlaşmazlığı dini anlaşmazlığa çevirdiğini kaydetti.

"ÇÖZÜM OLDUKÇA BASİT"

Abbas, Birleşmiş Milletler üye ülkelerine ve özellikle BM Güvenlik Konseyine bu duruma kararlı bir müdahale etmeleri çağrısında bulunarak, Filistin halkının artık müzakere adı altında sonuç vermeyen görüşmeler yapılmasını istemediğini vurguladı. "Güvenlik Konseyi sorumluluklarını almalı ve Filistin halkını korumalı" diyen Abbas, "İsrailli yerleşimcilerin ve İsrail ordusunun saldırılarına daha fazla katlanamayız" şeklinde konuştu. Abbas, geçtiğimiz ay New York'taki BM Genel Kurulu'nda gerçekleştirdiği konuşmasını tekrar ederek, Filistinlilerin Oslo Anlaşmasına tek taraflı olarak bağlı kalmaya devam etmeyeceklerini kaydetti. Abbas, "Eğer İsrail, kuralları uygulamazsa biz de uygulamayacağız" dedi.

İsrail'in işgalci bir devlet olarak sorumluluklarını üstlenmesi ve mevcut durumun sona ermesi gerektiğini ifade eden Abbas, "Bu beyannameyi tüm barışçıl yollarla uygulayacağız" dedi ve tüm İsraillileri "hak ve adalet temelli barış'a davet etti. Filistin topraklarının işgal edilmesinin ve yerleşimin genişletilmesinin sona ermesi durumunda barışın halen ulaşılabilir olduğunu söyleyen Abbas, "Çözüm oldukça basit" diye konuştu.

Bunun iki ülke arasındaki çözüm için son şans olduğunu belirten Abbas, "Bundan sonra rüzgar ne getirir bilinmez" dedi ve güvenliğin işgal etmekle değil bir diğerini tanımasıyla elde edilebileceğine dikkat çekti.

Öte yandan Abbas, Netanyahu'nun geçtiğimiz hafta "Nazi lideri Hitler'e Yahudileri öldürmek fikrini Filistinli lider Muhammed Emin El Hüseyni verdi" yorumuyla Netanyahu'yu, İsrail'in Filistinlilere uyguladığı suçları haklı çıkarmakla suçladı.