Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) açıkladığı rakamlara göre İsrail son bir yılda 170 Filistinliyi öldürdü, 15 bin 377'sini yaraladı.

Aynı dönemde 26 İsraillinin de öldürüldüğü bildirilen OCHA raporunda, ölümlerin işgal altındaki Filistin toprakları ve İsrail'deki "saldırı ve çatışmalarda" gerçekleştiği belirtildi. Filistinlilerin 141'i, İsraillilerin ise 26'sı ekim ayından bu yaşanan olaylarda hayatını kaybetti.

Ekim başından bu yana öldürülen Filistinlilerin yüzde 63'ünün "saldırı düzenlediği" iddiasıyla vurulduğu kaydedildi. OCHA raporunda ayrıca 2015'te 15 bin 377 Filistinlinin yaralandığı, bu yaralanmaların yüzde 90'ının İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da yaşandığı aktarıldı. Yaralanmaların yüzde 14'ü gerçek mermi ile vurulma sonucu gerçekleşti.

FİLİSTİNLİLERE AİT 539 EV VE TESİS YIKILDI

OCHA'nın raporuna göre, İsrail 2015 yılı içinde Batı Şeria ve Kudüs'te Filistinlilere ait 539 ev ve tesisi yıktı. Yıkımlar sonucu 742 Filistinli bulundukları yerden göç etmek zorunda kalırken, yıkımlardan olumsuz etkilenen toplam kişi sayısı 2 bin 600 olarak açıklandı. İsrail yıkımların çoğuna "bu yapıların ruhsatsız olduğu" gerekçesini gösterirken, yıkılan evlerden 19'u ise sahiplerinin "İsraillilere saldırmasına ceza" olarak gerçekleşti.

Filistin topraklarında 1948'de kurulan İsrail devleti, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'yı da 1967'den beri işgal altında tutuyor. İşgal altındaki Doğu Kudüs'te 200 bin, Batı Şeria'da ise 400 bin civarında Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre buralardaki tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor. Gazze Şeridi ise 2006'dan bu yana İsrail tarafından abluka altında tutuluyor. İsrail inşa ettiği ayrım duvarı ile Batı Şeria'da yaşayan Filistinlilerin Kudüs'e girişlerini engelliyor.