Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği'nin (AB) yaklaşık 40 bin göçmenin diğer AB ülkelerine iki yıl içerisinde yerleştirilmesini memnuniyetle karşılayarak, daha fazla adım atılması çağrısında bulundu.

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Sözcüsü Adrian Edwards, uluslararası korumaya muhtaç 40 bin göçmenin ve 20 bin mültecinin AB üyesi ülkelere yerleştirilmesi kararını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

AB'ye gelen göçmen sayısının arttığını ve AB ülkelerinin ortak hareket etmesi gerektiğini ifade eden Edwards, "Daha fazla adım atılması gerektiğine inanıyoruz, bu ilk adımdı" dedi.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Sözcüsü Joel Millman ise yeniden yerleştirilme imkanının daha fazla göçmene sağlanamamasının "üzücü" olduğunu belirtti.

IOM'un verilerine göre, bu yıl yaklaşık 65 bin göçmenin Akdeniz'i geçerek İtalya'ya, 80 binden fazla göçmen ise kara ve denizyoluyla Yunanistan'a ulaştı.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Akdeniz'den gelen göçmenlerin üye ülkelere dağıtılmasına ilişkin 40 bin kişinin ve 20 bin mültecinin Yunanistan ve İtalya'dan diğer AB ülkelerine kademeli olarak iki yıl içerisinde yerleştirileceğini açıklamıştı.