BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısına telekonferansla bağlanan UNICEF'in Nijerya'daki Çocuk Koruma Birimi'nde görevli uzman Laurent Dutordoir, 2015'in başından şimdiye kadar düzenlenen intihar saldırılarının geçen yılın toplamından fazla olduğuna dikkati çekti.

Dutordoir, "Geçen yıl 26 intihar saldırısı kaydettik, 2015'in başından beri ise 27 intihar saldırısı düzenlendi" diyerek bunun endişe verici olduğunu belirtti.

Laurent Dutordoir, büyük çoğunluğu ülkenin kuzeydoğusundaki Borno eyaletinde kaydedilen intihar saldırılarının en az yüzde 75'inin kadın ve çocuklar tarafından düzenlendiğine dair güçlü kanıtlar var" diye konuştu.

Silahlı grupların, bu tür saldırılarda, kaçırılan, yerlerinden edilen korumasız çocuk ve kadınları kullandığına dikkati çeken Dutordoir, bu yıl düzenlenen beş intihar saldırısında 7 ila 17 yaşlarındaki kız çocuklarının kullanıldığını söyledi.

UNICEF'in verilerine göre, Nijerya'daki çatışmalar yüzünden şimdiye kadar 1,3 milyon kişi yerlerinden edildi ve bunlardan 743 binini çocuklar oluşturuyor. Yerlerinden edilen yaklaşık 10 bin  çocuğun refakatsiz olduğu tahmin ediliyor.

Birleşmiş Milletler'e göre, Nijerya'da Boko Haram'ın 2014 başından bu yana düzenlediği saldırılarda 7 bin 300'den fazla sivil yaşamını yitirdi.