Birleşmiş Milletler (BM) küresel ısınma değerlendirme raporu, 2030 yılına kadar sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutabilmek amacıyla dünya karbon emilimi için açıklanan hedefin, olması gerekenden yüzde 25 düşük olduğunu ortaya koydu.

BM raporunda, 2030 yılı itibariyle, geçen yıl Paris İklim Zirvesinde alınan karardan yüzde 25 daha fazla karbonun atmosfere gireceği belirtildi.

Uluslararası bilim adamlarından oluşan bir ekip tarafından hazırlanan rapora göre, 2030'da karbon emiliminin 54 ile 56 gigatonu bulması bekleniyor. Söz konusu miktarın daha önce açıklanan 42 gigatonluk hedefin çok üzerinde olması, küresel ısınmadaki artışın 2,9 ile 3,4 derece arasında olacağı endişesine yol açıyor.

Rapordaki bulgular hakkında açıklama yapan BM İklim Komisyonu Başkanı Erik Solheim, "Paris Anlaşması'nın ardından iklim değişikliği konusunda iyi yolda olduğumuzu söyleyebilirim. Ancak, iklim değişikliğinin ciddi etkilerini azaltmak için aldığımız önlemler yeterli görünmüyor." dedi.

En kısa sürede ek tedbirler alınmadığı taktirde insani trajedilerle karşı karşıya kalınacağı uyarısı yapan Solheim, "Bilim, bizlere iklim değişikliğinin sebep olacağı açlık, sefalet, hastalıklar ve çatışmaları önlemek için daha hızlı hareket etmemiz gerektiğini gösteriyor." ifadesini kullandı.

Bilim adamları, küresel ısınmayı 2 derecenin altına düşürmenin, şiddetli fırtınalar, uzun süreli kuraklıklar, deniz seviyesinin artışı ve diğer iklim etkilerini sınırlayabileceğini belirtiyor.

BM İklim Değerlendirme Raporu, 2015 yılının tarihte kayıt altına alınan en sıcak yıl olduğunu ve bu yılın ilk altı ayında da artış trendinin devam ettiğini gösteriyor.

Paris’te Aralık 2015'te düzenlenen BM 21. İklim Zirvesi’nde küresel ortalama sıcaklık artış limitinin 1,5 ila 2 derece ile sınırlandırılması konusunda anlaşma sağlanmıştı. Anlaşmaya nisan ayında 175 ülke imza atmıştı.

Anlaşmada, sera gazları emisyonunun düşürülmesi ile ilgili olarak ulusal düzeydeki planların beş yılda bir gözden geçirilmesi öngörülüyordu. Gelişmekte olan ülkelerin bu alandaki mücadele için yılda en az 100 milyar dolar destek aktarması hedefleniyordu.

Paris anlaşması BM ve birçok ülke tarafından "tarihi adım" olarak görülürken, çevre örgütleri, mutabakat sağlanan hedeflerin yeterli olmadığını savunmuştu.