Birleşmiş Milletler (BM) Gazze Bağımsız Araştırma Komisyonu, İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'da işlediği insan hakları ihlallerinin cezasız kalmaya devam ettiğine dikkati çekti.

Komisyonun, Gazze'de 2014'teki çatışmalarda yaşanan insan hakları ihlallerine ilişkin raporu yayımlandı.

Raporda, İsrail'in geçen yıl 6 binden fazla hava saldırısı ve yaklaşık 50 bin ağır silah saldırısı düzenlediği, Filistin'in ise 4 bin 881 roket ve havan topu saldırısıyla buna mukabele ettiği ifade edildi.

Yüzlerce sivil Filistinlinin özellikle de kadın ve çocukların evlerinde öldürüldüğüne dikkat çekilen raporda, "İsrail'in hava saldırılarını sivilleri etkileyeceği aşikar olmasına rağmen gözden geçirmemesi, bunun, hükümetinin bir politikası olabileceği sorusunu akıllara getiriyor" denildi.

Yaklaşık iki ay süren çatışmalarda, ölen bin 462 Filistinlinin üçte birinin çocuk olduğuna dikkat çekilirken, İsrail'de ise 6 sivilin öldüğü bin 600 kişinin yaralandığı belirtildi.

Raporda, "Komisyon, İsrail'in büyük çapta ölüm ve yaralanmalara neden olan silah kullanımından endişe duyuyor" denildi.

İsrail'in kara saldırılarında yüzlerce insanın öldüğü ve binlerce evin zarar gördüğü belirtilen raporda, bir tanığın "her on saniyede bir patlama oluyordu" ifadesine yer verildi.

Raporda, çatışmaların İsrail'deki sivilleri de etkilediği kaydedilerek, İsrail ordusunun, Gazze'den İsrail'e uzanan 14 tünel bulduğu ve bu tünellerin İsrail'deki siviller arasında korku uyandırdığı belirtildi.

İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'da işlediği insan hakları ihlallerinin cezasız kaldığı vurgulanan raporda, İsrail'e "hatalı arayan tutumuna son vermesi" çağrısı yapıldı.

Raporda, Filistinli silahlı grupların ise İsrailli sivillere "gelişigüzel" roket ve havan topları attığı ve Filistinli yetkililerin ise insan hakları ihlalleri işleyenleri adalet önüne getirmede "başarısız olduğu" ifade edildi.

Komisyon, raporunda Gazze'de 2014'te yaşanan çatışmalarda hem İsrail hem Filistin tarafının savaş suçu işlemiş olabileceğini belirtti. Komisyonun, Gazze sahilinde oynayan 4 çocuğun ölümüyle ilgili davanın kapanmasından da endişe duyduğu ifade edildi.