Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun (ISSG) Cenevre'deki toplantılarına başkanlık eden BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Danışmanı ve Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Jan Egeland, Suriye'de son 24 saat içinde 114 kamyon insani yardım malzemesinin abluka altındaki 5 bölgede 80 bin insana ulaştırıldığını, terör örgütü DAEŞ'in kontrolü altındaki bulunan Deyrizor şehrindeki 200 bin insana havadan yardım bırakmayı planladıklarını söyledi.

ISSG'nin Cenevre'de düzenlediği ve Suriye'de insani yardımların her bölgeye erişimini hedefleyen ikinci toplantı sonrasında düzenlenen basın toplantısında Egeland, "İlerleme sağladığımızı görmekten mutluluk duyuyorum. Çünkü, son 24 saat içinde 114 kamyon insani yardım malzemesi, abluka altındaki 5 bölgede 80 bin insana ulaştırıldı. Bu çalışmalarımızın daha başı. Diğer tüm abluka altındaki bölgelere bir sonraki toplantıya kadar yani bir hafta içinde yardım ulaştırmamız gerekiyor" dedi.

Egeland, "DAEŞ'in kontrolü altındaki bulunan Deyrizor şehrindeki 200 bin insana da ulaşma noktasında ilerleme sağlamayı umut ediyoruz. Bu da ancak havadan yardım bırakarak olabilir. Dünya Gıda Programı bu plan üzerinde çalışıyor" şeklinde konuştu.

"Havadan yardımında da ilerleme sağlamayı umut ediyoruz" diyen Egeland, Suriye'de abluka altında bulunan yaklaşık 18 bölge bulunduğunu ve bunların ve 5'ine yardım ulaştırıldığını, önümüzdeki günlerde diğer bölgelere de ulaştırmayı umduklarını dile getirdi.

Egeland, "Abluka altındaki bölgelere hayat kurtarıcı yardım ulaştırma noktasında devamlı erişim olmalı. Bazı tıbbi malzemelerin geçişine izin verilmiyor. Tıbbi malzemeler de dahil tüm insani yardımların girişine izin verilmeli" uyarısında bulundu.

Jan Egeland, "Abluka altındaki tüm 480 bin insana ulaşmayı hedefliyoruz ve bu da sadece ilk adım. Halep gibi ulaşması zor olan bölgelerdeki milyonlarca insana gıda yardımı ulaştırmak istiyoruz" ifadesini kullandı.

Toplantıya, aralarında Türkiye, ABD ve Rusya'nın da bulunduğu 17 ülkenin temsilcisi katıldı. Türkiye'yi toplantıda, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı temsil etti. De Mistura da toplantıya, Suriye'nin başkenti Şam'dan telekonferans ile bağlandı.

ISSG üyelerinin Cenevre'de gelecek hafta çarşamba günü tekrar bir araya gelmeleri bekleniyor.

Toplantılarda, Münih'teki anlaşma çerçevesinde, Suriye'de abluka altındaki bölgelerde bulunan halka acil erişimin sağlanmasının garanti altına alınması amacıyla atılacak adımlar değerlendiriliyor.

Münih'teki Suriye görüşmelerinde, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "ABD ve Rusya'nın öncülüğünde yapılan değerlendirmelerde, ülkede bir hafta içinde şiddetin durdurulması ve kuşatma altındaki bölgelere hemen insani yardımların ulaştırılması konularında anlaşmaya varıldığını" açıklamıştı.