Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veled Şeyh Ahmed, Yemen'de taraflar arasındaki derin farklılıkların, müzakerelerin ikinci bölümünü düzenlemelerine engel oluşturduğunu söyledi.

BM Güvenlik Konseyinin, Yemen'deki son gelişmeleri değerlendirdiği toplantıda konuşan Ahmed, İsviçre'deki müzakerelerden bu yana Yemen'deki güvenlik koşullarının daha da kötüye gittiğini, geçen yıl marttan bu yana 6 binden fazla kişinin öldüğünü, 35 binden fazla kişinin yaralandığını belirtti.

Yemen'in birçok kesiminde hava saldırıları ve karadaki çatışmaların sürdüğünü ifade eden Ahmed, bölgesel gerilimin de etkisiyle çatışmaların yoğunluğunun arttığını kaydetti.

Müzakerelerin ikinci turuna ilişkin de açıklama yapan Ahmed, "Yemen'de taraflar arasındaki derin farklılıklar, müzakerelerin ikinci turunu düzenlememizin önünde engel oluşturuyor. Taraflar, ikinci tur görüşmeler için çatışmaların durdurulması konusunda bile anlaşamıyor. Çatışmaların durdurulmasını istesem bile buna uyulacağı konusunda maalesef yeterli teminat alamadım" diye konuştu.

İsmail Veled Şeyh Ahmed, Yemen'deki çatışmalardan en fazla terör örgütlerinin fayda sağladığını anlatarak, "Yemen'in birçok bölgesinde devlet düzeninin olmaması, El Kaide ve DAEŞ'in yayılmasına fırsat tanıyor. Bu örgütlerin Hadramut vilayetinin büyük bölümünü kontrol ettikleri, liman ve deniz trafiğini yöneterek yasa dışı petrol ticareti yaptıklarına ilişkin raporlar var" ifadelerini kullandı.

Yemen'de Husiler ve diğer örgütlerin ilerleyişi üzerine Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, geçen yıl mart ayında Yemen'de hava operasyonlarına başlamıştı.

Aralık ayında Cenevre'de düzenlenen müzakerelerin ilk turunda taraflar arasında genel anlaşma sağlanmış fakat geçici ateşkes sıklıkla ihlal edilmişti.

Müzakerelerin ikinci turu için 14 Ocak tarihi tespit edilmesine rağmen, görüşmeler ertelenmişti.