BM'de Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi'nin açılışını yaptığı sergide, Ermeni asıllı Suriyeli fotoğrafçı Hagop Vanesian'ın Halep'te çektiği fotoğraflar yer alıyor. Yıkılmış binaların ve yıkıntılar arasında oynayan çocukların yer aldığı fotoğraflara iliştirilen yazılarda yıkımların sorumluluğu muhaliflere yükleniyor.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'ndan (SMDK) BM Genel Sekreterliği'ne gönderilen mektupta, serginin "propaganda" amacı taşıdığı belirtilerek, Suriye'deki yıkımların ve ölümlerin sorumlusu Suriye rejiminin sergisine BM'nin ev sahipliği yapmasının yanlış olduğu bildirildi.

Mektupta, BM'nin sergiye izin vermekle rejimin işlediği savaş suçlarının örtülmesine göz yumduğu savunuldu.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, BM içindeki sergilere daimi misyonların talebi üzerine yer uygunluğu durumuna göre izin verildiğini söyledi.

BM'nin içeriğe ilişkin herhangi bir müdahalede bulunmadığını ve sorumluluğun sergiyi düzenleyen misyonlara ait olduğunu kaydeden Dujarric, sergilerin ticari amaç gütmemesini ve BM'nin prensiplerine aykırı olmamasını istediklerini dile getirdi.