BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, ayrılıkçıların hakim olduğu Donetsk ve Luhansk arasında bulunan ve ordu birliklerinin kontrolündeki Debaltseve'de devam eden çatışmalar nedeniyle alarm durumunda olduklarını söyledi. Colville, "Bölgede rehin alınan siviller nedeniyle endişe duyuyoruz" dedi.

Colville, "Debaltseve'de yerin altında, bodrum katlarında saklanan binlerce kişi olduğunu ve bunların gıda, su ve basit ihtiyaçlarını karşılamakta sıkıntı çektiklerini biliyoruz. Bölgede ne kadar sivilin bulunduğu bilinmiyor" diye konuştu.

Ateşkesin sağlandığı ilk iki günde rapor edilen yaralı ve ölü sayısında ateşkes öncesine göre düşüş yaşandığını belirten Colville, ateşkes sonrasında pazar günü Luhansk'ın Popasna kasabasında iki sivilin öldürüldüğünü ve Donetsk'in Avdiivka bölgesinde de pazartesi günü birkaç sivilin yaralandığını bildirdi.

Colville, "Ukrayna'da çatışmaların başladığı nisan ayından bugüne kadar ülkenin doğusunda 5 bin 665 kişi öldürüldü, bin 961 kişi ise yaralandı" ifadesini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Tarık Jasareviç ise basın toplantısında, "Ukrayna'da çatışmalarda son iki haftada altı hastaneyle birlikte şu ana kadar 78 sağlık merkezi bombaların hedefi oldu ve zarar gördü. Bu altı hastaneye düzenlenen saldırılarda dört kişi öldü, 19 kişi yaralandı" dedi.

Ukrayna'nın doğusunda ordu birlikleri ve Rusya'nın desteklediği ayrılıkçılar arasındaki çatışmalar Ukrayna, Rusya, Almanya ve Fransa liderlerinin katılımıyla Minsk'te ulaşılan mutabakatı gereği 15 Şubat'ta gece yarısı büyük ölçüde durmuştu ancak stratejik öneme sahip bir hat üzerindeki Debaltseve kasabasında çatışmalar sürüyor.