Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), 7 Mart'ta Brüksel'de düzenlenecek Avrupa Birliği-Türkiye Zirvesi öncesi sığınmacı krizinin yönetimi için AB liderlerine güçlü bir liderlik ve siyasi irade ortaya koyması çağrısında bulundu.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Avrupa'nın daha önce de sığınmacı krizi ile karşı karşıya kaldığını belirterek, krizin giderek büyüdüğü uyarısını yaptı.

Krizin çözümü için zamanın daraldığına dikkati çeken Grandi, "Sığınmacı krizinin çözümünde AB liderlerinin acilen güçlü bir liderlik ve siyasi irade ortaya koyması gerek" dedi.

AB-TÜRKİYE ZİRVESİ ÖNCESİ BM'DEN AVRUPA'YA TAVSİYE

Grandi, 7 Mart'ta Brüksel'de düzenlenecek AB-Türkiye Zirvesi öncesi sığınmacı krizinin yönetimi için AB'ye 6 maddelik bir plan önerisinde de bulundu. BMMYK'nın AB'ye önerdiği 6 maddelik plan şöyle:

Sığınmacıların kayıt altına alınacağı bekleme bölgeleri (hotspot) tam olarak uygulamaya geçirilmeli, Yunanistan ve İtalya'daki sığınmacılar diğer AB ülkelerine yeniden yerleştirilmeli ve sığınmacı statüsü kazanamayanlar geri kabul anlaşması çerçevesinde geri gönderilmeli.

Sığınmacı krizinin neden olduğu insani krizin yönetimi için Yunanistan'a daha fazla destek verilmeli.- Üye ülkeler sığınmacı kabulünde AB hukuku kurallarına uygun hareket etmeli.

Sığınmacıların Avrupa'ya gelişi, aile birleşimi, öğrenci bursları gibi daha güvenli ve yasal yollarla sağlanmalı.

Refakatsiz çocuklar korunmalı, denizde arama kurtarma çalışmaları artırılmalı, göçmen kaçakçıları yakalanmalı ve sığınmacılara yönelik yabancı düşmanlığı ile mücadele edilmeli.

Sığınmacıların Avrupa'ya ulaştığı ülkelerde kayıt merkezleri kurularak, sığınmacılar AB ülkelerine adil şekilde dağıtılmalı.