Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon "Suriye'deki ateşkesin büyük ölçüde uygulandığını görüyoruz ve insani yardımların dağıtılması ve sahada siyasi diyalog ortamının hazırlanması için en az iki hafta sürdürmeliyiz. Ama, bu iki haftalık süreyi de uzatmalıyız" dedi.

BM İnsan Hakları Konseyi 31.Oturumu için BM Cenevre Ofisi'nde bulunan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, yaptığı açıklamada, "Suriye'de çatışmaların sonlandırılması anlaşması bazı vakalar yaşansa da büyük ölçüde uygulanıyor. Uluslararası Suriye Destek Grubu (ISSG), Suriye'de çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının devam etmesini ve ihlallerin yayılmasını engellemek için çalışıyor" dedi.

BM Suriye Özel Temsicisi Staffan de Mistura ve çalışma grubu üyeleriyle bu sabah bir araya geldiğini ifade eden Ban, Cenevre'deki Suriye görüşmelerinin 7 Mart tarihinde başlayacağını hatırlatarak, Suriye'de çatışan taraflara sözlerini yerine getirme çağrısında bulundu.

Ban, "Suriye'deki ateşkesin büyük ölçüde uygulandığını görüyoruz ve insani yardımların dağıtılması ve sahada siyasi diyalog ortamının hazırlanması için en az iki hafta sürdürmeliyiz. Ama, bu iki haftalık süreyi de uzatmalıyız" şeklinde konuştu.

Tüm taraflara, Suriye'de çatışmaların sonlandırılması anlaşmasına uyma çağrısında bulunan Ban, "Taraflar, anlaşmaya iki hafta bile uymazlarsa insanlık için sorumlu olduklarını nasıl söylerler. Suriye'de iki hafta sürecek çatışmaların sonlandırılması anlaşmasını uzatmalıyız" dedi.

Öte yandan, ISSG Ateşkes Çalışma Grubu'nun, çatışmaların sonlandırılması anlaşmasına rağmen yapılan ihlalleri ele alacağı BM Cenevre Ofisi'ndeki toplantısı başladı.

Suriye'de rejim ve Rus güçlerinin, cumartesi günü yürürlüğe giren kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasını, ikinci gününde 35 kez ihlal ettiği bildirilmişti.