Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), ülkelerin birbiri ardına sınır kontrollerine başlaması ve hükümetlerinin ortak hareket etmemesi nedeniyle Avrupa'nın insani krizin eşiğinde olduğu uyarısında bulundu.

BMMYK Sözcüsü Adrian Edwards, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında kış dönemine rağmen sadece iki ayda Akdeniz'i geçerek Avrupa'ya ulaşan sığınmacı saysının 131 bin 724'e ulaştığını ve 410 kişinin ise hayatını kaybettiğini söyledi.

Edwards, "Avrupa, kendini insani krizin eşiğine sürüklüyor. Sığınmacı krizinde anlaşmaya varılmasına rağmen hükümetler ortak hareket etmiyor, ülkeler birbiri ardına sınırları kapatıyor ve sığınmacılar, krizle başa çıkmaya çalışan Yunanistan'da birikiyor. Tutarsız uygulamalar, gereksiz acılara neden oluyor ve AB ve uluslararası hukuk standartlarıyla örtüşmüyor" dedi.

SIĞINMACILAR GECEYİ DIŞARIDA GEÇİRDİ

Edwards, Yunanistan'da 24 bin sığınmacı için kampa ihtiyaç duyulduğuna dikkati çekerek, en az bin 500 sığınmacının geceyi dışarıda geçirmek zorunda kaldığını ifade etti.

BMMYK Avrupa Bürosu Direktörü Vincent Cochetel ise Avrupa'ya ulaşan Suriyeli sığınmacıların yüzde 57'sinin kadın ve çocuklardan oluştuğunu söyledi.

Sığınmacıların bir çoğunun Halep'ten kaçtığını ve bunların sadece yüzde 25'nin Türkiye'de kaldığını söyleyen Cochetel, Yunistan ve Makedonya sınırında sığınmacılara yönelik oransız güç kullanımının ise endişe verici olduğunu belirtti.

Avrupa ülkelerinin sınır geçişlerine yönelik kısıtlamaları nedeniyle Makedonya’nın sınırlarını kapatması sonucu çok sayıda göçmen Yunanistan'da mahsur kalmıştı. Kuzey Avrupa ülkelerine ulaşmak isteyen ancak Yunanistan’dan çıkışlarına izin verilmeyen göçmenlerin bir bölümü otobüslerle Selanik ve Atina’daki kamplara taşındı. Bazı göçmen grupları ise Yunanistan-Makedonya sınırında bekleyişlerini sürdürüyor.