Feltman, Devlet Başkanı Michel Kafando ile görüşmesinden sonra düzenlediği basın toplantısında, "Geçiş sürecini tehdit edenler, uluslararası toplumun onları izlediğini ve eylemlerinden sorumlu tutacağını bilmeli. Uluslararası toplum, süreci baltalayanları affetmeyecek" dedi.

Bu dönemin hassas ve zor olduğunu belirten Feltman, sorunsuz hiçbir geçiş sürecinin olmadığını da hatırlattı.

Feltman ayrıca geçici hükümetin planlanan tarihte seçimlerin yapılması konusundaki kararlılığından dolayı Devlet Başkanı Michel Kafando'yu tebrik etti.

BM yetkilisi, geçiş sürecinde rol oynayan kurumların, insan haklarına ve bütünlüğe saygı göstererek Burkina Faso halkının taleplerini karşılamaya devam etmesinin önemine işaret etti.

Başkent Vagadugu'da dün, haftalık bakanlar kurulu toplantısı, Başkanlık Güvenlik Alayı'nın (RSP) tepkisinden sonra yarıda kesilmişti.

RSP üyeleri Başbakan Isaac Zida'nın alayı feshetme kararına karşı çıkmıştı. Zida, daha önce ayaklanmalar sırasında halkın RSP'nin feshedilmesi talebini karşılama sözü vermişti.

Devrik Devlet Başkanı Blaise Compaore döneminde RSP'ye her yıl prim ödeniyordu. Geçiş hükümeti ise buna karşı çıkmıştı.

RSP'nin tepkisi bakanlar kurulu toplantısının ertelenmesine yol açarken aynı gün yüzlerce kişi de başkentte hayat pahalılığını protesto etti.

Burkina Faso'da 3 ay önce 1987'de iktidara gelen Blaise Compaore'nin, tekrar aday olmasına imkan tanıyan anayasa değişikliği tasarısı krize neden olmuştu.

Tasarıya karşı çıkanlar sokakları savaş alanına çevirmişti. 1991 yılında seçildikten sonra iki kez yedişer, iki kez de beşer yıllığına devlet başkanlığı görevine gelen Compaore, protestolar üzerine 1 Kasım'da istifa etmek zorunda kalmış ve Fildişi Sahili'ne sığınmıştı. Kriz, 16 Kasım'da Michel Kafando'nun bir yıl olarak öngörülen geçiş döneminin devlet başkanı olarak seçilmesiyle sona ermişti.