BM Irak İnsani İşler Koordinatörü Lise Grande, Musul'un DEAŞ'tan kurtarılması operasyonu nedeniyle 700 bin kişinin barınma sorunuyla karşılaşabileceğini ancak BM'nin bu talebi karşılamasının mümkün olmadığını söyledi.

Grande, Bağdat'tan video-konferans yoluyla New York'taki gazetecilere yaptığı açıklamada, Musul'da 1,2 milyon ile 1,5 milyon arasında kişinin bulunduğunu tahmin ettiklerini belirtti.

Yaklaşık 1 milyon kişinin kentten kaçmaya çalıştığını anlatan Grande, operasyon ilerledikçe 700 bin kişinin yerlerinden edilerek barınacak mekana ihtiyacının olabileceğini kaydetti.

Bu durumun insani yardım koordinasyonu anlamında çok büyük sorun doğuracağını vurgulayan Grande, "Kısa vadede 700 bin kişiye barınma sağlama imkanımız yok. Eğer bu insanlar bir an önce Musul'a dönemezler ya da kent büyük yıkıma uğramış olursa orta vadede de büyük sorun yaşarız." dedi.

Grande, şu anda bölgede ancak 60 bin kişiyi barındırma imkanları olduğunu da belirterek, Musul operasyonu nedeniyle oluşacak insani riskin 2016'nın en zorlu insani yardım sınaması olabileceğini ifade etti.

Grande, Musul halkının, iki ateş arasında kalma, bubi tuzakları, kimyasal silah saldırısı ve canlı kalkan olarak kullanılma tehlikesi altında olduğunu da sözlerine ekledi.

UNICEF'TEN UYARI

BM Çocuk Fonu (UNICEF), Musul'da 500 binden fazla çocuk ve ailelerinin askeri operasyon nedeniyle büyük risk altında olduğunu duyurdu.

Kuruluşun 150 bin çocuğa destek verecek malzemeyi hazırladığı, amacın gelecek haftalarda 350 bin kişiye ulaşabilmek olduğu kaydedilen açıklamada, "UNICEF, tüm taraflara çocukların korunması, uluslararası insancıl hukuka riayet edilmesi ve böylece bu çocuklar ile ailelerinin yoğun çatışma döneminden güvenli bir şekilde çıkmalarının temin edilmesi çağrısı yapıyor." ifadesine yer verildi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric de gazetecilere yaptığı açıklamada, Musul'da sivillerin güvenliğinden endişe duyduklarını, taraflara uluslararası hukuka uyarak sivilleri koruma çağrısı yaptıklarını söyledi.