BM'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki insani yardım ofislerinin koordinatörleri, ortak açıklamayla, tüm küresel liderlere İstanbul'da gerçekleşecek, "Dünya İnsani Zirvesi"ne katılma çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamaya göre, BM'nin Irak, Suriye Ürdün, Lübnan, Yemen, Filistin ve Libya'daki insani yardım ofislerinin koordinatörleri, tüm küresel liderleri Dünya İnsani Zirvesi'ne davet ederek, liderlerden bölgede yaşanan sorunları birinci elden dinleme ve etkili önlemler almalarını bekledikleri bildirildi.

Açıklamada, liderlerin sorumluluklarını yerine getirmesi ve bölgede akan kan ve yaşanan acılara son verilmesi için sorunlara siyasi çözüm bulmaları gerektiği vurgulandı.

"Bölgede 55 milyon kişi insani yardıma muhtaç" ifadesine yer verilen açıklamada, bu insanların acılarının sonlandırılması, insanlık onurlarının korunması ve insani yardım ulaştırılmasının herkesin sorumluluğunda olduğuna işaret edildi.

Öte yandan, BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, basın toplantısında, "Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nün (MSF) zirveye katılmayacağını" açıklamasının sorulması üzerine, bu kararın "üzücü" olduğunu belirtti.

İstanbul'daki Zirve'de MSF ve diğer sivil toplum kuruluşlarının faaliyet alanını ilgilendiren çok önemli etkinliklerin gerçekleşeceğini anlatan Dujarric, "Bugün itibarıyla Dünya İnsani Zirvesi'ne üye ülkeler, sivil toplum örgütleri, özel sektör temsilcileri ve kanaat önderlerinin aralarında olduğu yaklaşık 6 bin kişinin gelmesini bekliyoruz. 130 yan etkinlik planlanmış durumda." diye konuştu.