BM Güvenlik Konseyi, Kudüs'te artan tansiyondan endişe edildiğini bildirerek, Müslümanların Mescid-i Aksa'da huzur içinde ibadet etmelerine izin verilmesini istedi.

Konsey'de kabul edilen basın bildirisinde, Mescid-i Aksa'nın hem içinde hem de çevresinde yaşanan şiddet olayları nedeniyle endişe edildiği belirtilerek, tüm taraflara itidal içinde davranma ve provokatif söylem ve eylemlerden sakınma çağrısı yapıldı.

Bildiride, Mescid-i Aksa'nın tarihi statüsüne saygı gösterilmesi ve mevcut durumun korunması da istenirken bu korumanın hem sözde hem de fiilde sağlanması gerektiği vurgulandı.

Konsey'in bildirisinde ayrıca Müslümanların Mescid-i Aksa'da şiddet ve tehditlerden uzak, huzur içinde ibadet etmelerine izin verilmesi de talep edilerek, ziyaretçi ve ibadet için gelenlerin de itidal ve saygı içinde bulunmaları istendi.

"İNANANLAR, ÖZGÜRCE İBADET EDEBİLMELİ"

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric de AA muhabirinin konuya ilişkin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, Genel Sekreter Ban Ki-mun'un bölgedeki liderlerle telefonda görüşmeye devam ettiğini belirterek, bugün bazı Arap ülke temsilcileri ile de Genel Sekreter'in biraraya geleceğini aktardı.

Ban'ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da bağlı olduğunu söylediği gibi Mescid-i Aksa'nın statüsüne saygı gösterilmesini istediğini anlatan Dujarric, tüm taraflara da tahrik edici eylem ve söylemlerden kaçınmaları çağrısı yaptığını kaydetti.

Bölgede sükunun hakim olduğunu belirten Dujarric, "İnananlar, kutsal mekanlarda özgürce ibadet edebilmeli ve buna saygı gösterilmeli" dedi.