Birleşmiş Milletler (BM), Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun son yıllardaki en büyük sığınmacı dramına yol açabileceği uyarısında bulundu.

1991 yılındaki Körfez Savaşı ve 2003 yılındaki Irak Savaşı'nı yaşayan ve siyasi istikrarın bir türlü sağlanamadığı Irak'ta devam eden Musul operasyonunun 1 milyondan fazla sivili yerinden edebileceği belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) Irak ve Suriye konusundaki Basın Sözcüsü Matthew Saltmarsh, operasyonunun insani boyutu ve BM'nin sivillere yönelik hazırlıkları hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Saltmarsh, Irak genelinde 3,3 milyon kişinin ülke içinde yerinden edildiğini, bunun toplam nüfusun 10'da birine tekabül ettiğini belirterek "Musul'u kurtarma operasyonu son yıllarda karşılaşılan en büyük insan yapımı bir krizle sonuçlanabilir" dedi.

"IRAK MAKAMLARI ARAZİLERE ERİŞİMLERİMİZİ KISITLIYOR"

Irak'ın en büyük ikinci şehri Musul'da insan hakları kuruluşlarına göre 1 milyon veya daha fazla Musullunun yerlerinden edilebileceği uyarısında bulunan Saltmarsh, operasyonun daha ilk haftalarında 700 bin kişinin barınak, yiyecek, su ve sağlık hizmetlerine gereksinim duyacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Saltmarsh, BMMYK'nin şu ana kadar Musul civarında 45 bin kapasiteli 5 insani kamp açtığını aktararak "Gelecek haftalarda 120 bin kapasiteli 11 kamp açma planlarımız var." diye konuştu.

BMMYK ve ortaklarının hızlı bir şekilde daha fazla kamp açmak için hazır olduğunu vurgulayan Saltmarsh, "Irak makamları güvenli ve elverişli kamp kurulabilmesi için uygun arazilere erişimimizi kısıtlıyor." dedi.

"150 BİN KİŞİLİK 25 BİN ÇADIR ELİMİZDE OLACAK"

Saltmarsh, kış ayının ve yağmurlu mevsimin yaklaştığına işaret ederek ilave olarak BMMYK'nin 300 bin kişiye yetecek 50 bin acil barınma teçhizatını hazırlayacağını kaydetti. Saltmarsh, "Ayrıca kampların dışında yaşan aileler için 150 bin kişilik 25 bin çadır da elimizde olacak." ifadesini kullandı.

Gerekli kaynağın bulunması halinde 570 bin kişiyi barındırabileceklerini söyleyen Saltmarsh, BMMYK'nin Musul için belirlediği 196,2 milyon dolarlık bütçenin sadece 95 milyon dolarının tedarik edildiğine vurgu yaptı.

Saltmarsh, elde ettikleri son bilgiye göre, Musul'un güneyindeki Hud köyünden çatışmalardan kaçan 350 aileden bin 900 kişinin Kayyara kasabasına geldiği ve buradaki bir okulda kaldığı bilgisini paylaştı.

Saltmarsh, söz konusu sayıların günden güne değiştiğini de sözlerine ekledi.

IRAK'TA 10 MİLYON KİŞİ İNSANİ YARDIMA İHTİYAÇ DUYUYOR

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) de Musul çevresinde 70 bin kişiye yetecek acil yerleşim alanları inşa etmeyi sürdürüyor.

IOM verilerine göre, Irak'ta 10 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor. IOM, bu sayının yıl sonunda 12-13 milyona ulaşmasından endişe ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de Musul'da 350 bin kişiye acil yardımı ve ilaç tedavisi için hazırlıklarını tamamladığını açıkladı. Ambulans sayısını 25'e çıkaran DSÖ ayrıca ilk yardım için 30 seyyar klinik tedarik edecek.

Bu arada, BM Özel Raportörü Chaloka Beyani, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunda en kötü senaryoya göre 1 milyon kişinin yerlerinden edilebileceği ve 700 bin kişinin de acil barınacak mekana ihtiyaç duyabileceği uyarısında bulunmuştu.

Beyani, sahada savaşan bütün tarafları, kadın, çocuk, yaşlı ve engelli olmak üzere bütün sivillere karşı uluslararası hukuk kapsamında saygılı olma çağrısında bulunarak "Askeri harekata katılan bütün personel bu konuyla ilgili uygulanabilir standartlara riayet etmek zorundadır." ifadesini kullanmıştı.