Birleşmiş Milletler, Myanmar'da hükümet güçleri ve etnik silahlı gruplar arasındaki çatışmaların barış sürecini tehlikeye atacağı uyarısında bulunarak taraflara "düşmanca eylemlere" son vermesi ve müzekare yolları arama çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreteri'nin Myanmar Özel Danışmanı Vijay Nambiar, ülkenin kuzeyindeki Kaçin ile doğusundaki Şan ve Karen eyaletlerinde çıkan çatışmaların üzüntü ve hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

Hükümet güçleri ve etnik silahlı gruplar arasındaki çatışmaların endişe verici olduğuna dikkati çeken Nambiar, çatışmaların barış sürecini tehlikeye atacağı uyarısında bulundu.

Gerginliğin artmasının taraflar arasında kazanılan güveni sarsabileceğini ve barışın sağlanmasını daha zor hale getireceğini belirten Nambiar, bütün taraflara "düşmanca eylemlere" son vermesi ve müzakere yolları arama çağrısında bulundu.

Kaçin'in merkezi Myitkyina'da geçen hafta toplanan yüzlerce kişi, ordunun bölgedeki isyancılara yönelik saldırılarına tepki göstererek Kaçin Bağımsızlık Ordusuna (KIA) yönelik saldırıların durdurulmasını istemişti.

Myanmar ordusunun geçen hafta bölgede KIA kontrolündeki bir köye yönelik operasyonunda 2 yaşında bir çocuk ölmüş, 2 sivil yaralanmıştı.

Bir önceki hükümet, sekiz isyancı örgütle geçen yıl ekim ayında Ulusal Ateşkes Anlaşması imzalamıştı. En etkilileri dahil en az 13 grup anlaşmayı imzalamayı reddetmişti. Barış anlaşmasını imzalamayan etnik isyancı grupların en güçlülerinden KIA, ülkenin kuzeyindeki Kaçin eyaletinin ve doğusundaki Şan eyaletinin bazı kısımlarını kontrol altında tutuyor. Örgüt, anlaşmayı imzalamamasına rağmen "iyi niyet göstergesi" olarak sivil Aung San Suu Çii hükümetinin ağustos ayında düzenlediği Panglong (Barış) Konferansına temsilci göndermişti.

Ülkedeki etnik gruplar, merkezi yönetime ve orduya karşı silahlı eylemler düzenliyor, daha fazla özerklik talebinde bulunuyor.