BM Cenevre Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, görüşlerine yer verilen BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Zabadani kentinde rejim güçlerinin varil bombalı ağır saldırılarından "derin endişe" duyduğunu ifade etti.

Mistura, bütün taraflara sivillerin korunması gerektiğini yineleyerek, Suriye rejimine "bir kez daha varil bombası gibi ilkel ve gelişigüzel silahların kullanımına son vermesi" çağrısında bulundu.

Açıklamada, rejim güçlerinin çok sayıda varil bombası kullanmasının siviller arasında "eşi benzeri görülmemiş" yıkım ve ölümlere neden olduğunun güvenilir yerel kaynaklarca doğrulandığı belirtilerek, muhaliflerin roket ve havan mermisiyle rejimin saldırılarına karşılık vermesi sonucunda ise birçok sivilin İdlib, el-Fua ve Keferya yakınlarında iki köyde çatışmaların ortasında kaldığı kaydedildi.

Bir varilin içine TNT türü patlayıcılar doldurularak helikopterlerden bırakılan 'varil bombaları', Suriye ordusu tarafından sürmekte olan iç savaşta kullanılıyor. Üretimi füze ve roketlere nazaran çok daha kolay olan varil bombalarının Suriye'de kullanımı 2012 yılında ortaya çıktı. Suriye ordusu tarafından yalanlanan iddialar daha sonra kanıtlarla pekiştirildi. Varil bombalarının içinde, amonyum nitrat, fuel oil ve şarapnel de kullanılabiliyor.