Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yapan komşu ülkelerin "artık bitkin durumda" olduğunu belirterek, uluslararası topluma yük paylaşımında bulunması ve dayanışma göstermesi çağrısında bulundu.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, İsviçre'nin Cenevre kentinde Suriyeli sığınmacıların ülkelere kabulünde küresel sorumluluğun paylaşımı konulu yüksek düzeyli bir konferans düzenledi.

Konferansta konuşan Ban, yaşanan bu krizin son zamanların en büyük mülteci krizi olduğunu ve bu nedenle de küresel dayanışma gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Suriyeli sığınmacıların hikayelerini dinlediğinde kendisi ve ailesinin 60 yıl önce evlerini terketmek zorunda kalmasını hatırladığını aktaran Ban, Suriyeli sığınmacıların rakam olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizdi.

"KOMŞU ÜLKELER BİTKİN"

Ban, Türkiye, Ürdün ve Lübnan'ın olağanüstü misafirperverlik gösterdiğine işaret ederek, "Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yapan komşu ülkeler artık yorgun düştü. Sağlık, eğitim, kamu hizmetleri yeterli değil." dedi.

Uluslararası topluma yük paylaşımı ve dayanışma göstermesi çağrısında bulunan Ban, komşu ülkelerdeki 4,8 milyon sığınmacının yaklaşık 480 bininin başka ülkelere yerleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi de küresel bir krizin sığınmacılara kapılar kapatılarak ya da duvarlar örülerek çözülemeyeceğini belirterek, sorunun daha insancıl ve adil şekilde çözülmesinin önemine dikkati çekti.