Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, Türkiye'nin Halep'e insani yardım ulaştırılması için uluslararası bir konvoy oluşturulması teklifini desteklediklerini söyledi.

Sözcü Laerke, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de şeffaflık ve tarafsızlık temel prensipleri çerçevesinde yapılan her türlü insani yardım çabasını olumlu bulduklarını ifade etti.

Lozan'da yapılan Suriye toplantısında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Halep'e insani yardım ulaştırılması için uluslararası bir konvoyun oluşturulması teklifini prensip olarak desteklediklerinin altını çizen Laerke, son dönemde Suriye'de BM yardım konvoylarının hareketlerinin kısıtlandığına dikkat çekti.

"TEKLİFİ MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ"

Laerke, BM dışında Suriye'de başka kuruluşların da insani yardım faaliyetleri yaptığına işaret ederek, şöyle konuştu:

"En önemli husus, Suriye'nin doğusu, batısı, güneyi, kuzeyi yani tamamında insani yardım ihtiyacı devasa boyutlara ulaşmış durumda. Tahminimize göre Suriye'de 13 buçuk milyon kişi insani yardıma muhtaç. Bu yüzden, mantıksal ve sağduyulu baktığınız zaman insani yardımların ulaştırılabilmesi için her türlü gayreti destekliyoruz. Dolayısıyla bu teklifi de memnuniyetle karşılıyoruz."

Geçtiğimiz ay Halep'e insani yardım götüren Suriye Kızılayı ve BM konvoyuna yapılan saldırıyla ilgili soruşturmanın devam ettiğini aktaran Laerke, "Böyle birşeyin Suriye veya başka bir yerde yapılması asla kabul edilemez." şeklinde konuştu.

Suriye'de devam eden çatışmaların insani yardım konvoylarının hareket etmesini zorlaştırdığını ifade eden Laerke, can güvenliği sağlanmadan ve gerekli güvenceler alınmadan BM konvoylarının hareket edemediğine dikkat çekti.

"ULUSLARARASI BİR KONVOY OLUŞTURULSUN"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İsviçre'nin Lozan kentinde yapılan Suriye toplantısının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Halep'e insani yardım ulaştırılması için uluslararası bir konvoyun oluşturulmasını teklif ettiğini belirtmişti.

Çavuşoğlu, "Uluslararası bir konvoy oluşturulsun, yani farklı ülkelerin bayraklarıyla ve tırlarıyla insani yardımlar ulaştıralım. Hem bu sembolik olur hem de konvoya müdahale olmaz." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Kuşatma altındaki Halep'in doğusunda BM rakamlarına göre tahmini 100 bini çocuk olmak üzere yaklaşık 275 bin sivil yaşıyor.

Rusya önceki gün, kendi hava kuvvetlerinin ve Esed güçlerinin, Halep'te sivillerin tahliyesi ve silahlı grupların İdlib'e doğru şehri terk etmeleri için 20 Ekim'de TSİ 08.00-16.00 arasında "insani mola" vereceğini açıklamıştı.