BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un daveti üzerine gerçekleşen toplantıya ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond katıldı.

BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre, toplantının odağında Suriye yer aldı. Yemen ve Güney Sudan'daki gelişmeler de ele alındı.

Toplantıda konuşan BM Genel Sekreteri Ban, Suriye'deki sorunun çözümü için P5 üyelerinin uluslararası alanda çok önemli bir rol oynayabileceğine vurgu yaparak, daimi üyelerin çözüm için birlik içinde olması gerektiğini söyledi.

Ban konuşmasında, Yemen'de yaşanan insani trajedi ve özellikle hava saldırıları nedeniyle meydana gelen sivil kayıplar konusundaki endişesini de ifade etti.

BMGK üyesi ülkelerin dışişleri bakanları bugün Konsey'deki bakanlar toplantısında, bölgedeki gelişmeleri değerlendirecek. Eylül ayı dönem başkanı Rusya olduğu için toplantıya Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov başkanlık edecek.

Bu toplantının ardından Fransa Dışişleri Bakanı Fabius, Meksika Dışişleri Bakanı Claudia Ruiz Massieu ile "Kitlesel katliamlarda veto yetkisinin kullanımının düzenlenmesi" başlıklı toplantı düzenleyecek.

Fransa savaş suçları ve insanlığa karşı suçlarda BMGK'da veto yetkisinin kullanımının engellenmesini istiyor.

Rusya ve Çin, Suriye'deki durumun Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmesini isteyen karar tasarısını geçen yıl BMGK'da veto etmişlerdi.