Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Cuba'daki şiddet olaylarını ve özellikle de BM bileşkesine saldırıyı "en güçlü" şekilde kınayarak, taraflara çatışmalara son vermeleri çağrısında bulundu.

BMGK, Güney Sudan'daki çatışmaları görüşmek üzere dün 3 saat süren acil bir toplantı gerçekleştirdi.

Temmuz ayı dönem başkanı Japonya'nın BM Daimi Temsilcisi Koro Bessho'nun başkanlığında toplanan BMGK üyeleri, toplantının sonunda yayımladıkları basın bildirisiyle, 7 Temmuz'dan itibaren Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da tırmanan şiddeti "en güçlü" ifadelerle kınadı.

15 ülkeden oluşan BMGK, basın bildirisinde, BM bileşkelerine ve Cuba'daki sivil alanlara yönelik saldırılar için "şok ve öfke" ifadelerini kullanırken, Cumhurbaşkanı Salva Kiir ve eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar'ı, kendi güçlerini kontrol ederek savaşa son vermeye çağırdı.

Bildiride, Güney Sudan'da bir Çinli barış gücü üyesinin öldürüldüğü ve birkaç Ruandalı barış gücü üyesinin de yaralandığı bilgisine yer verilirken, BM bileşkelerine ve sivillere yönelik saldırıların savaş suçu oluşturabileceğinin altı çizildi.

Olaylarla ilgili şeffaf soruşturmanın önemine vurgu yapılan bildiride, sorumlulardan hesap sorulması gerektiği ve Güney Sudan'ın barış, güvenlik veya istikrarını tehdit eden eylemlerde bulunanların 2206 (2015) sayılı BMGK kararı altında yatırımlara tabi olabilecekleri kaydedildi.

Bildiride, BMGK üyelerinin, krizi çözmek için bölge ülkelerini, Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyini ve Hükümetlerarası Kalkınma Kurumunu Güney Sudanlı liderlerle temas halinde olmaları için teşvik ettiği belirtildi.

BM Güney Sudan Misyonuna (UNMISS) tam destek verildiği vurgulanan bildiride, Güney Sudan'daki şiddeti önleyebilmesi için UNMISS'in gücünün artırılmasının göz önünde tuttulduğu da kaydedildi. Karar halinde BMGK'nın bölgedeki ülkeleri ilave asker sağlamaya hazırlanmaları konusunda teşvik ettiği belirtilen bildiride, ihtiyaç halinde sivilleri korumak için UNMISS'in tüm yetkilerini kullanabileceğine işaret edildi.