Suriye'de kimyasal silah kullananların belirlenmesi için BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un BMGK'ye sunduğu uluslararası bağımsız soruşturma komisyonu, Rusya dahil tüm üyeler tarafından kabul edildi.

Komisyonun tüm geciktirmelere rağmen Rusya tarafından imzalanması, ABD ve Rusya'nın Suriye konusunda uluslararası topluma karşı eşine az rastlanır bir mutabakatı olarak belirtiliyor.

3 üyeden oluşan soruşturma komisyonunun 90 gün içinde ilk raporunu BM'ye sunması bekleniyor.

7 Ağustos'ta BMGK'da kabul edilen tasarı, Suriye'deki kimyasal silahların araştırılması için BM Genel Sekreteri Ban'dan, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) Genel Direktörü Ahmet Üzümcü ile koordineli şekilde Ortak Soruşturma Mekanizması oluşturmasını öngörüyordu.

Tasarı gereği, BM Genel Sekreteri Ban'ın tasarının kabülünden sonra 20 gün içinde BMGK'ye sunduğu bağımsız soruşturma komisyonunun bölgeye gitmesine Rusya, "teknik nedenlerle" karşı çıkıyordu.

Komisyon, BMGK'nin kabül ettiği tasarıyla kimyasal silahlara karşı uluslararası topluma verdiği ortak mesajından sonra kimyasal silah kullanımına ilişkin hesap sorulması konusunda önemli bir adım olarak kabul ediliyor.

KSYÖ, Suriye'de zehirli gazların çatışmalarda defala