Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) Suriye ile ilgili alınan 2254 sayılı kararın, ilk defa Suriye krizinin çözümü için ciddi bir fırsat oluşturduğunu belirtti.

Arabi, yaptığı yazılı açıklamada, BMGK'de Suriye'ye ilişkin alınan kararda gecikme olduğuna ancak krizin çözümü için ilk defa ciddi fırsat kapılarının açıldığına işaret edilerek, "Arap Birliği, 30 Haziran 2012 tarihli Cenevre Bildirisi sonrasında bu kararın çıkmasını istiyordu" ifadesini kullandı.

BMGK'nın, Suriye'de ateşkesin sağlanması ve tarafların buna bağlı kalmasını gözetleyecek uluslararası bir mekanizmayı oluşturması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, "Suriyeli tarafların BMGK'da alınan karara bağlı kalınması ve geçici bir yönetimi teşkil edecek siyasi çözümler için diyalog görüşmelerinin oluşturulmasına yönelik bölgesel ve uluslararası çabaların sürmesi gerekir" denildi.

BMGK'da 15 üyenin desteğiyle önceki gün kabul edilen kararda, ocak ayı başında Suriye genelinde ateşkes ve buna paralel olarak siyasi müzakerelerin başlaması çağrısı yapılmıştı. Ancak müzakerelere başlamak için hangi muhalif grupların masada olacağı, Esed'in geleceği ve seçimlere katılıp katılmayacağı gibi konularda mutabakat sağlanamadığı için BMGK kararında bu konular açıklığa kavuşturulmadı.

Kararda, sivillere yönelik her türlü saldırı ve varil bombası kullanımına son verilmesi ile ülkenin tüm kesimlerine insani yardım ulaştırılması maddeleri yer alıyor. Daha önceki BMGK kararlarında da bulunan fakat uygulanmayan bu maddelerin bu kez nasıl hayata geçirilebileceğine ilişkin de ayrıntı bulunmuyor.