İnsan hakları konusunda dünya genelinde uzman 18 üye tarafından hazırlanan ve yedi sayfadan oluşan Kanada İzleme Raporu'nda, ülkedeki insan haklarında yaşanan gelişmeler 13 başlık altında incelendi. BM İnsan Hakları Komitesi, bu başlıklardan beşinde Kanada'yı yetersiz buldu.

KAYIP VE ÖLDÜRÜLEN YERLİ KADINLAR

Rapora göre, ülke genelindeki yerli kabilelere mensup kadınlardaki öldürülme ve kayıp vakalarında yaşanan artış korkutucu boyutlarda. Komite raporunda, yerli kadınlar ve genç kızlar üzerinde orantısız şiddet, cinayet ve kayıpların kaygılara yol açtığını ve özellikle de Kanada'nın bu konuya ve sorunun çözümüne ilişkin taleplere yeterli ve etkili cevap vermemesinden endişe duyulduğu kaydedildi.

YENİ ANTİ-TERÖR YASASI

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi, Kanada 6. Dönem Ülke İzleme Raporu'nda yeni Anti-Terör Yasası'nın uygulamalarından da endişe duyulduğunu kayda geçirdi. Yasa ile Kanada Gizli Servisi CSİS ve güvenlik makamlarına tanınan aşırı yetkilerin ve uygulamaların, olumsuz sonuçlar doğuracağına işaret edildi. Son olarak Ontario Yüksek Mahkemesi'ne iptal davası açılan yeni Anti-Terör Yasası'na ilişkin kaygılar, raporla BM kayıtlarına da girmiş oldu.

POLİSİN AŞIRI GÜÇ KULLANIMI

BM Raporu'nda Kanada için olumsuz not verilen bir başka madde de polisin aşırı güç kullanımı oldu. Yaralayarak ya da silahsız etkisiz hale getirilebilecek vakalarda yaşanan ölümlere işaret edilen raporda, aşırı güç kullanan polisler hakkındaki kovuşturmalarda da hızlı ve tarafsız olunmadığına dikkat çekildi.

KADINA ŞİDDET VE CİNSİYET AYRIMI

Raporda, Kanada'da kadına şiddet ve cinsiyet ayrımında artış olduğu belirtilirken, aynı işte çalışan kadınların erkeklerden daha az ücret aldıkları, yine aynı işte çalışan kadınlar arasında da yerli kadınların ücret adaletsizliğine maruz kaldıkları kaydedildi. Ülkede aile şiddet ve kadınların maruz kaldığı vakalara ilişkin verilerin sağlıksız olduğu savunulan BM İzleme Raporu'nda, şiddet mağduru kurbanların yasal ve fiziki korunmalarında da yetersiz kalındığı belirtildi.

MÜLTECİLER VE GÖZALTI MERKEZLERİ

Toplum yapısı, dünyanın dört bir tarafından göç ya da iltica yoluyla gelenlerden oluşan Kanada, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi, Ülke İzleme Raporu'nda bu konuda eleştiri aldı. Rapora göre, ülkeye normal olmayan yollarla sığınanların tutulduğu gözaltı merkezlerinde ciddi hak ihlalleri yaşanıyor. Raporda, durumu incelendikten sonra sınırdışı edilen mülteciler ile ülkesine iadeden sonra öldürülen ya da hak ihlallerine maruz kalan sığınmacılar konusunda uyarılan Kanada, sığınmacılara verilen ve kesintiye gidilen sağlık hizmetleri konusunda da yetersiz bulundu.

DÜNYADAKİ KANADA ŞİRKETLERİNDE İHLALLER

Raporda, Kanadalı şirketlerin ülke sınırları dışındaki faaliyetlerinde yaşanan hak ihlalleri de ele alındı. Rapora göre, özellikle madencilik sektöründe faaliyet gösteren Kanadalı firmaların, gelişmemiş ülkelerdeki operasyonlarında insan hakları ihlalleri yaşanıyor. BM İnsan Hakları İzleme Komitesi, hukuki boşluk ve otorite eksikliği nedeniyle yaşanan insan hakları ihlallerinde, Kanadalı firmaların uygulamalarının hukuk kapsamına alınmasını istedi.

Komite raporunda, ülkedeki insan hakları uygulamalarına ilişkin gelişmelerin, bir sonraki rapor dönemi olan 2020 yılı Temmuz ayına dek izleneceğini ve bulguların bu tarihte yayımlanacak 7. Dönem Ülke Raporu'nda açıklanacağını duyurdu.