Örgütün sitesinde yayımlanan açıklamada, uydu görüntülerinin, Baga ve Doron Baga kentlerine geçen hafta Boko Haram militanları tarafından düzenlenen saldırının tartışmasız ve şoke edici kanıtını sunduğu belirtildi.

Komşu iki kentin 2 ve 7 Ocak'ta saldırılardan önce ve sonra çekilen uydu görüntülerinde, saldırılardan sonra en az 3 bin 700 yapının hasar gördüğü ya da tamamen yıkıldığı gözlenirken, nüfusun yoğun olduğu iki kilometrekarelik alana kurulu Baga'da 620 civarında yapının ateşe verildiği belirtildi.

Örgüt, dört kilometrekarelik alana kurulu Doron Baga'da da hasar gören ya da tamamen yıkılan bina sayısının 3 bin 100 olduğunu açıkladı. Kentte 2 Ocak'ta çekilen uydu görüntülerinde kıyı boyunca göze çarpan balıkçı teknelerinin, 7 Ocak'taki görüntülerde artık yerlerinde olmadığı da fark ediliyor.

Uydu görüntülerinin, Uluslararası Af Örgütü'nün Boko Haram militanlarının bu iki kente düzenlediği saldırılarla ilgili olarak topladığı bilgilerle uyumlu olduğuna dikkati çekilirken, görgü tanıkları, yerel yöneticiler ve insan hakları eylemcileriyle yapılan söyleşilerin, Boko Haram militanlarının bölgede yüzlerce sivili öldürdüğünü ortaya koyduğu kaydedildi.

Boko Haram'ın Baga ve Doron Baga saldırılarında kaç kişinin öldüğü konusunda ise çelişkili bilgiler mevcut. Bazı görgü tanıkları ölü sayısını binlerle ifade ederken, Nijerya ordusu, bu iddiaları yalanlayarak saldırıda hayatını kaybedenlerin 150'yi aşmadığını açıklamıştı.