Covic, başvuru öncesi yaptığı konuşmada, Bosna-Hersek vatandaşları adına üyelik başvurusu yapıyor olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek "Bu büyük bir onur. Kolay olmadı. Umarım başvurumuz çok kısa süre içinde olumlu bulunarak aday üye statüsü verilir. Yapmamız gereken çok şey olduğundan eminim" dedi.

Bosna Hersek'in önündeki zorluklara dikkati çeken Covic, ekonomiyi iyileştirmeleri ve üyelik konusunda inanılır olduklarını gösteren adımlar atmaları gerektiğini söyledi. AB yolunda ilerlemekten geri durmayacaklarını vurgulayan Covic, "Komşumuz Hırvatistan, halihazırda AB üyesi. Karadağ ve Sırbistan, AB'yle entegrasyon yolunda. Sizi temin ederim ki bunun (reformlar) bizim yapmamız gereken bir görev olduğunun farkındayız" diye konuştu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, başvurunun büyük bir emeğin sonucu olduğunu söyledi. Özellikle vatandaşlar açısından bunun büyük önem taşıdığına dikkati çeken Mogherini, "Bugün, üke yönetimi ve hükümetin her kademesi beraber hareket ederse bir şeylerin başarılacağını görüyoruz. Başvuru, ülkenin geleceği için de güçlü bir mesaj taşıyor" ifadesini kullandı. Tam üyelik için daha çok adım atılması gerektiğini vurgulayan Mogherini, "Bu doğru bir tercih. Sadece Bosna Hersek için değil, aynı zamanda Avrupa için de güzel bir haber" değerlendirmesini yaptı.

AB Komisyonu'nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Bosna Hersek'in son birkaç aydır yaptıklarının dikkate değer olduğunu ifade etti. Bosna Hersek'in başvuru için önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini söyleyen Hahn, "Şimdi bu gerçekleşti. Ancak bu, uzun bir yolculuğun başı. Üyelik birkaç yıl içinde mümkün değil. Ancak başvuru, somut bir Avrupa perspektifini gösteriyor. Ayrıca Avrupa ailesine olan güçlü bağlığı ifade ediyor" dedi.

Konuşmaların arından Covic, üyelik başvurusunu AB Dönem Başkanı Hollanda'nın Dışişleri Bakanı Bert Koenders'e verdi.