Hollanda'daki Eski Yugoslavya Uluslararası Mahkemesinin (ICTY), Bosna Kasabı" olarak da bilinen eski Sırp komutan Ratko Mladic'e müebbet hapis cezası vermesi, bölgenin AB üyesi iki ülkesi Hırvatistan ve Slovenya'da memnuniyetle karşılandı.
      
Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic, bakanlar kurulunun basına açık bölümünde yaptığı konuşmada, ülke gündeminin yanı sıra Ratko Mladic'e verilen müebbet hapis cezasını da değerlendirdi.      

Eski Sırp komutana verilen müebbet hapis cezasının "örnek niteliğinde" olduğuna işaret eden Plenkovic, kararda dönemin Sırbistan yönetimiyle herhangi bir bağ kurulmamasından üzüntü duyduklarını dile getirdi.      

Plenkovic, dönemin Sırbistan yönetiminin de işlenen suçların sorumlularından olduğunu savunarak, iddianamede Mladic'in Hırvatistan'ın bazı bölgelerinde işlediği suçların hiçbirinin yer almamasını da eleştirdi.      

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic de Mladic'e verilen müebbet hapis cezasının, kurban yakınları için kısmen de olsa memnuniyet verici olması temennisinde bulundu.      

Hiçbir cezanın, Srebrenitsa'da ya da Bosna Hersek'in diğer bölgelerinde ve hatta Hırvatistan'da öldürülen binlerce insanı geri getirmeyeceğini vurgulayan Kitarovic, Mladic'in Hırvatistan'da işlediği suçlardan da hüküm giymesi gerektiğinin altını çizdi.      

Kitarovic, Mladic'in savaşın, vahşetin ve soykırımın sembolü olduğunu belirterek, dolayısıyla müebbet kararının öldürülen, işkencelere maruz kalan ve hala kayıp olan kurbanların aileleri için kısmen memnun edici olduğunu sözlerine ekledi.      

Öte yandan, Slovenya Dışişleri Bakanlığı da yazılı açıklama ile müebbet hapis kararından duydukları memnuniyeti bildirdi.      

Açıklamada, "Srebrenitsa, bir daha böyle bir vahşiliğin yaşanmasına izin verilmemesi için uluslararası topluma bir uyarı olarak hatırlanmaya devam edecektir." ifadelerine yer verildi.      

Mahkemenin, verdiği bu kararla böylesine büyük suçların asla zaman aşımına uğramayacağını bir kez daha kanıtladığı ifade edilen açıklamada, "Bu karar ayrıca, dünyanın farklı bölgelerindeki savaş suçlularına da hesap verecekleri mesajıdır." ifadesi kullanıldı.      

ICTY, dünkü karar duruşmasında "Bosna Kasabı" olarak bilenen Mladic hakkında "insanlığa karşı suçlar işlemek", "soykırım yapmak" ve "savaş kanunlarını ihlal etmek" suçlarından müebbet hapis cezası verdi.      

Mladic, 1995 yılında Srebrenitsa'da yapılan soykırımın yanı sıra "insanlığa karşı işlenen suçlar" kapsamında sürgün, yok etmek, öldürmek, sınır dışı etmek ve insanlık dışı eylemlerden, "savaş kanun ve geleneklerini ihlal etmek" kapsamında da öldürmek, terör, sivillere karşı hukuka aykırı saldırılar ve esir almaktan suçlu bulundu.