İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkış sürecinin (Brexit) çıkmaza saplanmasını simgeleyen sahneler, İngiltere Başbakanı Theresa May'in Berlin ziyaretine damga vurdu.

AB ile uzun pazarlıkların ardından vardığı Brexit taslak anlaşmasını parlamentodan geçiremeyeceğini anlayınca bugün için planlanan oylamayı erteleyen May, AB liderlerini yeniden müzakereye ikna edebilmek için Avrupa turuna çıktı.

Halk nezdinde kabul görmeyen ve kendi partisinde isyan çıkaran anlaşmada değişiklik peşinde koşan ama AB yetkililerinden yeşil ışık alamayan May, dün ilkin Lahey'de Hollanda Başbakanı Mark Rutte, ardından Berlin'de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile biraraya geldi.

'AB'nin fiili lideri' konumundaki Merkel başbakanlığın kapısına çıkıp kırmızı halıda durarak May'in çıkışını beklerken, İngiltere Başbakanı makam aracında mahsur kaldı.

Merkel'in şaşkın bakışları arasında biri kadın biri erkek iki yardımcı kapıyı açabilmek için kolu çekiştirip düğmeleri kurcaladı. Kısa bir uğraşının ardından kapı açıldı ve May dışarı çıktı. 

Bu manzara 'Brexit'in gidişatının özeti' yorumlarını da beraberinde getirdi.

Nitekim Brexit çıkmazından kolay kolay çıkılacağa benzemiyor.

Avam Kamarası'nda Brexit anlaşması oylamasını ertelemesi yüzünden güvensizlik oylamasıyla devrilme riskiyle karşı karşıya olan May'in anlaşmada değişiklik talebine AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker kısa yoldan kırmızı kart çıkardı.

May daha yollara düşmemişken dün Tusk'tan "Brexit anlaşmasını tedbir maddesi dahil olmak üzere yeniden müzakere etmeyeceğiz" resti geldi.

JUNCKER: MÜMKÜN OLAN TEK ANLAŞMA BU

Bugün May ile görüşmesi öncesi Avrupa Parlamentosu'nda konuşan Juncker de "Vardığımız anlaşma mümkün olan en iyi anlaşma. Mümkün olan tek anlaşma bu. Anlaşma yeniden müzakere edilmeyecek" dedi.

MERKEL: DEĞİŞTİRMENİN İMKANI YOK

Merkel, May'la görüşmesinin ardından "Brexit anlaşmasını değiştirmek imkansız" açıklamasıyla noktayı koydu.

21 OCAK'TAN ÖNCE OYLAMA SÖZÜ

Bu arada İngiliz siyasetindeki iç baskılar üzerine başbakanlık makamı, Brexit taslak anlaşmasının Avam Kamarası'nda 21 Ocak'tan önce oylanacağını açıkladı.

KUZEY İRLANDA SINIRI BAŞLI BAŞINA MESELE

May'in liderliğindeki Muhafazakar Parti'nin Avam Kamarası Grup Başkanı Andrea Leadsom, Başbakan'ın Brexit anlaşmasında Kuzey İrlanda için öngörülen geçici gümrük düzenlemesine girip girmemeyi parlamentonun onayına ayrıca sunabileceği bir düzenleme yapmak istediğini söyledi. May, parlamentonun gümrük düzenlemesinden çıkmayı senede bir oylama hakkına sahip olmasının peşinde. Ancak AB, gümrük düzenlemesi olmadan Kuzey İrlanda'da fiziki sınır olmamasının imkansızlığında ısrarlı.