Brezilya Cumhurbaşkanı DilmaRousseff'in yüce divanda yargılanması için ilk adım atıldı.

Ulusal Kongrenin alt kanadında oluşturulan yolsuzluk araştırma komitesi, 27'ye karşı 38 oyla Rousseff'in görevinden alınması için soruşturma başlatılmasına onay verdi.

Olaylı geçen oylamanın ardından Rousseff taraftarları Kongrenin aldığı kararı darbe olarak nitelendirirken, meclis soruşturması yanlısı muhalif liderler de masalarını "soruşturma zamanı" yazılı kağıtlarla donattı.

Soruşturma talebinin Senatoya gönderilebilmesi için Kongrenin alt kanadının 513 üyesinden 342'sinin onayı gerekiyor.

Soruşturmanın aleyhine sonuçlanması halinde ise Rousseff 180 gün içinden görevinden alınabilecek.

Öte yandan Rousseff'un yargılanma kararına tepki gösteren binlerce kişi  Rio de Janeiro sokaklarında gösteriler düzenledi.

İktidarın büyük ortağı Brezilya Demokratik Hareket Partisi (PMDB), geçen ay koalisyondan çekilme kararı almıştı.

Rousseff, bütçedeki açığı kapatmak için devlet bankasından çekilen paranın zamanında ödeneceğine dair verdiği sözü tutmadığı için sorumluluklarını yerine getirmemekle suçlanıyor.

Ekim 2014'te ikinci kez devlet başkanı seçilen Rousseff, 2003-2010 yılları arasında devlete ait Petrobras'ın başkanlığını yapmıştı. Rousseff'in başkanlığı sırasında şirkette 800 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı ve yetkililerin rüşvet aldığı iddia ediliyor. Yüksek Mahkeme, mart ayında aralarında siyasetçilerin de bulunduğu 54 kişi hakkında yolsuzluk iddialarıyla soruşturma açılmasına karar vermişti.