Ülkede 143 milyon seçmenin sandık başına gitmesi bekleniyor.

Sandıkların TSİ 14.00'da açıldığı Brezilya'da, oy kullanma işlemi 9 saat sürecek.

Seçmenler, devlet başkanın yanı sıra milletvekilleri, senatörler, eyalet valileri ve eyalet milletvekillerini de belirleyecek.

Latin Amerika'nın en büyük ülkesinde devlet başkanı seçiminin en güçlü üç adayı, ikinci dönem için yarışan İşçi Partisi'nden Devlet Başkanı Dilma Rousseff, çevreci siyasetçi Marina Silva ve merkez sağdaki Sosyal Demokrasi Partisi'nden Aecio Neves olarak sıralanıyor.

Devlet başkanı adaylarından hiçbirinin ilk turda yüzde 50 barajını aşamaması halinde 26 Ekim'de seçimin ikinci turu yapılacak. Aynı durum eyalet valisi adayları için de geçerli.

Seçimde, ilk kez 1996'da hayata geçirilen elektronik oy kullanma sistemi uygulanıyor. Bu sistemde oylar, internete bağlı olmayan konsollardan hafıza kartıyla toplanıyor ve şifreleniyor. Sonuçlar, bölge seçim merkezleri yoluyla merkezi sisteme aktarılıyor. Uzak bölgelerden ve denizaşırı büyükelçiliklerden alınan sonuçlar da uydu aracılığıyla yollanıyor.

Sistem, bir önceki seçimde sonuçların sandıklar kapandıktan bir-iki saat sonra açıklanmasını sağlamıştı.

Brezilya'daki seçim, 21 ülkeden ve uluslararası örgütten 55 temsilci dahil olmak üzere yabancı gözlemciler tarafından da izleniyor.

Ülkede seçim yasası, 26 eyalette ve federal bölgede seçim sırasında alkol satışını yasaklıyor. Yine oy kullanma merkezlerinde fotoğraf çekmek, cep telefonu ve elektronik cihazlar kullanmak da yasak.