Yüksek Seçim Kurulu, elektronik oy kullanma sistemiyle yapılan seçimde oyların neredeyse tamamının sayıldığını, buna göre devlet başkanı olmak için yarışan 11 adaydan hiçbirinin yüzde 50 barajını geçemediğini açıkladı.

Kurul, devlet başkanı seçiminin ikinci turunun 26 Ekim'de yapılacağını, ikinci turda ilk turda en fazla oyu alan Devlet Başkanı Dilma Rousseff ve merkez sağın adayı Aecio Neves'in yarışacağını duyurdu.

Dünkü seçimde oyların en az yüzde 41'ini alan Rousseff, sonuçların açıklanmasından sonra yaptığı konuşmada, "dostu ve yoldaşı" (Brezilya eski Devlet Başkanı) Luiz Inacio Lula da Silva'ya teşekkür etti, hükümetin içinde temizlik yapma ve siyasi reform sözü verdi.

Rousseff, "Lula olmadan buraya gelemezdim, daha iyi Brezilya mücadelesine yardım etme seçeneğine sahip olamazdım" diyerek hükümetinin, fırsat eşitliği ve yolsuzlukla mücadeleyi temel alan bir anlayışa sahip olduğunu söyledi.

Seçim, özellikle geçen yıl tüm ülkede yönetim karşıtı gösteriler düzenlenmesinin ardından, son 12 yıldır iktidarda olan İşçi Partisi için bir referandum olarak görülüyordu.

İlk turda, Sosyal Demokrasi Partisi'nin adayı Aecio Neves oyların yüzde 33,8'ini, yine favori adaylardan, Sosyalist Parti'nin adayı ve eski Çevre Bakanı Marina Silva yüzde 21'ini aldı.

Seçim yarışında diğer 8 adaydan yüzde birin üzerine çıkan tek kişi, sol görüşlü PSOL partisinin adayı Luciana Genro oldu.