Brezilya'da eski devlet başkanı Luiz Inacio Lula da Silva hakkında ulusal petrol şirketi Petrobras'da yolsuzluk yapıldığına dair soruşturmayı engellediği gerekçesiyle dava açıldığı bildirildi.

Yargıç Ricardo Leite, Lula da Silva ve beş kişinin ülkenin en büyük şirketlerinden bazılarının vergi kaçırma planıyla ilgili soruşturmayı engellediğine dair suçlamaları içeren dosyanın kabulü yönünde karar verdi.

Lula da Silva hakkında Petrobras soruşturmasını engellediği gerekçesiyle açılan davanın duruşmasının tarihi ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.     

Brezilya'da yolsuzlukla suçlanan eski Devlet Başkanı Lula da Silva martta hükümet genel sekreteri olarak atanmıştı.

Hükümet genel sekreterliğine atanması sayesinde dokunulmazlık sahibi olan Lula da Silva, bu şekilde sadece Yüksek Mahkeme'de yargılanabilecek.

Ülkede 2003- 2011 yıllarında devlet başkanlığı görevini yürüten Lula da Silva hakkında, para aklamak için ülkenin önde gelen inşaat şirketlerinden OAS'nin inşa ettiği apartmandan gizlice bir daire satın almak suçlamasıyla mart ayının ilk yarısında dava açılmıştı.
      
Polisin evine baskın düzenlediği Lula da Silva ve iki oğlu önce gözaltına alınmış, eski Devlet Başkanı sorgulanmak üzere Congonhas Havalimanı'ndaki federal polis merkezine götürülmüştü.

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in 2003-2010 arasında Petrobras'ın başkanlığını yaptığı sırada şirkette 800 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı, yetkililerin rüşvet aldığı iddia ediliyor.

Geçen yıl mart ayında başlatılan soruşturma kapsamında aralarında şirketin üst düzey yöneticileri, iki eski milletvekili ve ünlü iş adamlarının bulunduğu 100'den fazla kişi gözaltına alınmıştı. Bu süreçte Petrobras'ın eski genel müdürü Paulo Roberto Costa, 7,5 yıl hapse mahkum edilirken, eski Devlet Başkanı Lula da Silva da mart ayı başında soruşturmaya dahil edilmişti.