Belçikalı yetkililer, başkent Brüksel'deki terör saldırılarının ardından en üst düzeye çıkarılan terör alarmını bir kademe düşürürken, yeni bir saldırının hala muhtemel olduğu uyarısında bulundu.

Tehdit Analiz Koordinasyon Birimi (OCAM) Müdürü Paul Van Tigchelt, elde edilen bilgiler ve yapılan değerlendirmeler neticesinde alarm seviyesinde değişikliğe gittiklerini söyledi. Seviyenin en yüksek olan 4'ten 3'e düşürüldüğünü açıklayan Tigchelt, havalimanı ve bir metro istasyonuna dönük saldırıların ardından "çok yakın" terör saldırısı tehdidinin düştüğünü belirtti. Tigchelt, buna karşın tehlikenin henüz geçmediği ve yeni bir saldırının hala muhtemel olduğu uyarısını yaptı.

Öte yandan AB adalet ve içişleri bakanları, 22 Mart'taki saldırıların ardından bugün olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantı sonunda yayımlanan açıklamada, Avrupa Parlamentosu'ndan (AP) yolcu kayıtlarının üye ülkeler arasında paylaşılmasını öngören Yolcu İsim Kaydı (PNR) yönetmeliğini durumun aciliyeti nedeniyle bir an önce kabul etmesi istendi.

Yönetmelik ile terör ve ciddi suçların önlenmesi, belirlenmesi, araştırılması ve adli takibatı için havayolu yolcularının bilgilerinin toplanması ve üye ükeler arasında paylaşılması amaçlanıyor. Ancak, kişisel bilgilerin gizliliği ilkesi nedeniyle tartışmalar halen sürüyor.

Brüksel'de salı günü Zaventem Havalimanı ve Maelbeek metro istasyonundaki terör saldırılarında, saldırganlar hariç toplam 31 kişi hayatını kaybetti ve yaklaşık 300 kişi yaralandı. Bazı yaralıların durumunun ağır olması nedeniyle, ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

Belçika Federal Savcısı Frederic Van Leeuw, saldırılardan sorumlu kardeşlerden İbrahim El Bakraoui'nun Zaventem Havalimanı'ndaki, diğer kardeş Halid El Bakraoui'nun da Maelbeek metro istasyonundaki saldırıyı düzenlediğini bildirmişti.

Belçika basını, bombaları hazırladığından şüphelenilen Najim Laachraoui'nin havalimanındaki diğer intihar saldırganı olduğunu duyurmuştu. Havalimanındaki üçüncü bir kişi ile metro saldırısına karıştığı düşünülen başka bir kişi halen aranıyor.

Saldırıları DAEŞ üstlenirken, tüm ülkede terör tehdidi seviyesi en yüksek düzey olan 4'e çıkarılmıştı.