Kenya’da 1990’da kurulan Umajo köyünde erkek şiddetinden ve cinsel istismardan kaçan kadınlar yaşıyor. Erkeklerin köye girmesini yasaklayan kadınlar, tarım, hayvancılık ve turizm ile geçiniyorlar...

Kenya’da erkek şiddetinden kaçan kadınların sığındığı bir toprak parçası, 15 yılda erkeklerin girmesinin yasak olduğu bir köye dönüştü. Ülkenin Samburu bölgesinde bulunan Umajo köyü, erkek şiddeti ve cinsel tacizden kaçan kadınlar tarafından 1990’da kuruldu. Yalnızca kadınların yaşadığı ve erkeklerin giremediği köyde şu an 47 kadın ve 200 çocuk bulunuyor. 

İngiliz kadın hakları savunucusu Julie Bindel, köyü ziyaret ederek The Guardian gazetesinde izlenimlerini aktardı. Umajo köyünün temelleri, 1990 yılında İngiliz askerlerinin tecavüz ettiği 15 kadının kaçarak buraya sığınması ile atıldı. Köy nüfusu, cinsel ve fiziksel şiddet gören kadınların, genç yaşta zorla evlendirilmek istenen kızların ve kadın sünnetine maruz bırakılanların da dahil olmasıyla gün geçtikçe arttı. Köyün kurucusu ve lideri olan Rebecca Lolosoli, bir grup erkek tarafından şiddet gördükten sonra uzun süre kaldığı hastanede ‘yalnızca kadınların yaşadığı bir komünün hayalini kurduğunu’ aktarıyor. Ataerkil bir toplum düzeninin hakim olduğu Kenya’da bu fikirden yola çıkan kadınlar, 90’ların başından bugüne kadar erkeğin olmadığı bir düzende yaşamlarını sürdürmeyi başarmış.

fft16_mf5966256.jpeg

Kadınları eğitiyorlar

Köyde yaşayan kadınların çoğu tarım ve hayvancılık ile para kazanırken aynı zamanda bölgeye gelen turistlere satmak üzere takı ve biblo eşyalar tasarlıyor. Köyün liderleri belirli aralıklara turistlerin safari yaptığı veya konakladığı bölgelere giderek hazırladıkları eşyaları satıyorlar. Geçimlerini bu şekilde sağlayan kabile çocuklarını korku, şiddet ve ayrımcılıktan uzak bir ortamda yetiştiriyor. Umoja topluluğu liderleri ve kabilede tecrübeli bazı sakinler, zaman zaman Samburu köyü ve çevresindeki kadınlarla bir araya gelerek erken yaşta evlilik ve kadın sünneti konularında eğitim veriyor. Kabilenin bu özelliği çevre bölgelerde de daha bilinçli bir kadın toplumu yetişmesine ön ayak oluyor.

Çocukların sırrı!

Köyde kadın nüfusunun neredeyse dört katı kadar çocuk yaşıyor. Hiç erkeğin yaşamadığı bir köyde nasıl bu kadar çocuğun olduğunu soran Julie Bindel, “Kadınlar köyden dışarı çıktığı sürelerde erkeklerle zaman geçirebiliyor” cevabını alıyor. Kadınlar evlenmeye karşı olmalarına rağmen soylarının devamı için çocuk yaptıklarını belirtiyorlar. Köye yalnızca tek bir erkeğin giriş çıkışına izin veriliyor. Loutukoi isimli bu erkek, hayvan sürüleriyle ilgileniyor. Burada yaşayan kadınlar kendilerini hiç olmadıkları kadar güvende hissettiklerini belirtirken, çoğu buradan ayrılıp bir adamla evlenmeyi hayal bile edemediklerini vurguluyor.

fft16_mf5966261.jpeg