Küresel ısınma ve mevsim değişikliklerinin en önemli nedenlerinden biri sayılan sera gazı miktarının atmosferde rekor seviyeye ulaştığı bildirildi.

Dünya Meteoroloji Örgütünün (DMÖ), atmosferdeki sera gazlarının durumunu inceleyen yıllık "Sera Gazı Bülteni" yayımlandı.

Bültene göre, atmosferdeki karbondioksit miktarı 2013'te milyonda 396, 2014'te de milyonda 398 seviyesindeydi. 2015 baharında ise atmosferdeki karbondioksit küresel ortalama miktarı milyonda 400'ü aştı.

GÖRÜNMEZ TEHLİKE; KARBONDİOKSİT

DMÖ Genel Sekreteri Michel Jarraud, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, iklim değişikliğini tetikleyen karbondioksidin atmosferde sürekli artış gösterdiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Görünmez bir tehlike olan karbondioksit, küresel sıcaklığı artırarak sıcak hava dalgalarına, sellere, buzulların erimesine, deniz seviyesinin yükselmesine neden oluyor ve bizi korkunç biz hızla alışılmadık bir dünyaya doğru sürüklüyor. Dünya, gelecek nesiller için daha tehlikeli ve yaşanmaz hale geliyor."

Her yıl sera gazı emisyonlarının azaltılması için çok fazla zaman kalmadığının tekrarlandığını ifade eden Jarraud, küresel ısınma ile mücadele kapsamında aralık ayında Paris'te gerçekleşecek BM İklim Değişikliği Zirvesi öncesinde liderlere şimdi harekete geçilmezse çok geç kalınacağını çağrısında bulundu.

2100 yılında, insanları kuraklık, açlıkla karşı karşıya bırakacak, dünyanın geleceğini tehdit eden felaketleri engellemek için küresel sıcaklık artışının 2 santigrat derecenin altında tutulması hedefleniyor.