Zirvenin bitmesiyle temiz gökyüzü yerini gri ve kirli havaya bırakırken, hava kirliliği, Dünya Sağlık Örgütü'nün kabul ettiği güvenilir eşik olan 25 değerinin 16 katına çıktı.

Pekin'deki hava kirliliğinin, havadaki zararlı parçacık miktarını ölçen PM 2,5 oranın 400'ü aşarak sağlıksız seviyeye ulaştığı belirtildi.

APEC toplantıları nedeniyle başkentte birçok kurumda bir hafta tatil ilan edilmiş, Pekin'in yanı sıra civar kentlerde fabrikaların üretimi durdurulmuş ve araçların trafiğe çıkışı sistemli bir şekilde yasaklanmıştı. Hava kirliliğiyle bilinen Pekin'de APEC Zirvesi boyunca açık ve temiz hava dikkati çekmişti.

Çin Devlet Başkanı ŞiCinping, APEC Liderler Zirvesi'nde, "Gökyüzündeki APEC mavisini devam ettirmeyi umuyoruz" demişti.

APEC Zirvesi sonrası, fabrika üretiminden trafiğe hükümet tarafından belirlenmiş yasakların kalkmasıyla, başkentte hava kirliliğinin tekrar yoğunlaştığı görüldü.

Pekin Belediyesi'nin APEC Zirvesi boyunca endüstriyel kirliliği azaltmak için sekiz maddelik plan hazırladığı belirtilmiş ve yetkililerce belirlenen bazı fabrikaların, zirve kapsamında 10 gün boyunca üretimlerinin durdurulacağı ifade edilmişti. Ayrıca, inşaat ve yıkım çalışmalarının askıya alınacağı ve Tiencin gibi çevre kentlerin yanı sıra Hıbey, Şanşi ve Şandong eyaletleri ve İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde hava kirliliği önlemleri alınacağı açıklanmıştı.

Çin hükümeti, özellikle yıl başından bu yana çevre ve hava kirliliğiyle mücadele etmeye çalışıyor. Ancak hızlı kalkınma ve sanayileşmenin bedeli olarak büyük şehirlerinin birçoğu, aynı zamanda dünyanın en kirli şehirlerinin başında geliyor.