Amerikalı bilim insanları insan beynine bulaşan ve "aptallaştıran" bir virüs keşfettiklerini açıkladı.

Sağlıklı insanlarda daha önce hiç görülmemiş bu yosun virüsü, görsel işlevlik ve mekansal farkındalık gibi kavramsal faaliyetleri etkiliyor. Nebraska'daki Johns Hopkins Tıp Okulu'ndaki bilim insanlarınınsa bu keşfi boğaz mikropları gibi alakasız bir konuyu araştırırlarken tesadüfen bulduğu ortaya çıktı.

Araştırmacılar şaşırtıcı bir biçimde sağlıklı bireylerin boğazlarındaki DNA'da, yeşil yosun bulaştıran virüs DNA'sı buldu.

Orijinal araştırmaya önderlik yapan Dr Robert Yolken; “Bu dikkat çekici örnek gösteriyor ki taşıdığımız “zararsız” mikroorganizmalar davranışsal ve bilişsel yetilerimizi etkileyebiliyor." açıklamasını yapıyor ve ekliyor;

“A ve B kişisi arasındaki fizyolojik farklılıklar, ebeveynlerden kalıtımsal olarak miras alınan genlerle kodlanmıştır, ancak bu farklılıklardan bazıları çeşitli mikroorganizmalarla doludur ve genlerimizle etkileşim içindedir.“

Araştırmadaki 90 katılımcıdan 40'ında yosun virüsü (algae virus) bulundu. Virüsü taşıyanların görsel işlemlerindeki hız ve doğruluğunu ölçen testlerde başarısız oldukları görüldü. Ayrıca dikkat ölçen konularda da alçak skorlar yaptıkları gözlendi.

İnsan vücudu trilyonlarca bakteri, virüs ve mantar içeriyor. Bu araştırma bazı mikropların bireylerin sağlığına zarar vermese de bilişsel işlevlerine zararlı bir etkisi olduğunu ortaya çıkarmış oldu.

Araştırmanın bulguları Ulusal Bilim Akademisi tutanaklarında yayınlandı.