Zıt görüşlü siyasi partileri bir araya getiren kabine taslağını oluşturan GERB, sağcı Reformcu Blok (RB) ile koalisyon anlaşması imzaladı. Irkçı ve aşırı milliyetçi Vatansever Cephesi (PF) ve solcu Bulgaristan'ın Yeniden Doğuşu İçin Alternatif (ABV), yeni hükümete "stratejik destek" vermek üzere siyasi bildiri imzaladı.

Hükümetin kurulması dolayısıyla parlamentoda düzenlenen töreninin ardından Borisov, siyasi görüşmelerin zor olduğunu ancak iyi sonuç aldıklarını söyledi. Tarafların kendilerine göre tavizlerde bulunduklarını açıklayan Borisov, ülkeyi dört yıl boyunca yönetebilecek bir hükümet için gerekli desteğin sağlandığını belirtti.

Başbakan adayı Borisov, "Vatandaşlar önündeki sorumluluğumuzu yerine getirmeyi başardık. Görüşmeler sırasında 10 kez erken seçiminden döndük. Bu hükümete GERB en iyi kadrosunu verdi. Bulunduğumuz binanın girişinde 'Güç Birlikten Doğar' yazıyor. Yaşasın Bulgaristan" diye konuştu.

Bulgaristan'da 240 sandalyeden oluşan parlamentoda GERB, RB, PF ve ABV toplam 137 milletvekiline sahip. Hükümetin kurulması için en az 121 milletvekilinin desteği gerekiyor.

Başbakan adayı Boyko Borisov, parlamentodaki tören sonrasında hükümet ortaklarının liderleri ile Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev'e giderek kabineyi sundu.

Cumhurbaşkanı Plevneliev, dün hükümet kurmakla görevlendirilen Borisov'un sadece bir günde görevini yerine getirmesinden dolayı kendisine teşekkür etti. Bulgaristan'da halen birçok iç ve dış kaynaklı krizin yaşandığını belirten Plevneliev, "Buna rağmen ülkemiz istikrar ve yeni bir siyasi kültürün sinyalini veriyor" dedi.

Plevneliev'in yeni hükümete parlamentoda güvenoyu verilmesini öneren bir kararname imzalaması bekleniyor. Oylamanın yarın yapılması öngörülüyor.

Başbakan Boyko Borisov'un kabinesinde RB'ye 7, ABV'ye 1 bakanlık koltuğu verildi. GERB'den Rumyana Bıçvarova, koalisyon ve idari politikadan sorumlu Başbakan Yardımcısı olacak. RB'nin eş başkanlarından Meglena Kuneva Avrupa politikaları ve kurumsal konularından, yine GERB'den Tomisylav Donçev ekonomik politikalar ve Avrupa finansal fonlarından, ABV'den İvaylo Kalfin de demografi, politika ve sosyal konulardan sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak görev yapacak.

Bulgaristan'ın yeni hükümetinde İçişleri Bakanı Veselin Vuçkov, Dışişleri Bakanı Daniel Mitov, Ekonomi Bakanı ise Bojidar Lukarski olacak.