Bulgaristan'da aşırı milliyetçilerin ezan sesine karşı açtıkları davaların ardından bir grup vatandaş kilisenin çan sesinin kendilerini rahatsız ettiğini belirterek mahkemeye başvurdu.

Bulgaristan'ın güneyindeki Pırvomay şehrinde bulunan Sveti Georgi Kilisesi'nin çan sesinden rahatsız olduklarını belirten dokuz kişi, mahkemeye başvurarak çanın çalınmamasını talep etti.

Bölge Sağlık Müfettişliği'ni kilise çanından gelen ses konusunda önlem almamakla suçlayan grup, kilise temsilcilerinin ''Çan artık saat başı değil, sadece ayin sırasında çalınıyor'' şeklindeki açıklamasından da memnun kalmadı ve mahkemeye gitti.

Filibe İdari Mahkemesi, kilise çanından gelen sesin azaltılması talebini kabul etmedi ve kararda "sağlık müfettişlerinin eğlence yerlerindeki ses seviyesini kontrol ettiklerini, kilisenin ise bu kategoriye girmediğine" vurgu yaptı.

Ancak çan sesinden rahatsız olan grup, kilisenin mum ve ikon sattığını, bu nedenle de ticari kuruluş olarak kabul edilebileceğini savunarak davayı bir üst mahkemeye taşıma kararı aldı.

Bulgaristan'da aşırı milliyetçi siyasi oluşumlar, zaman zaman ülkenin çeşitli yerlerinde bulunan camilerden okunan ezan sesinden cami etrafında yaşayan vatandaşların rahatsız olduklarını savunarak, idari mahkemelere veya sağlık müfettişliklerine başvuruyor ve ezan sesinin kısılmasını istiyor.