Bulgaristan Parlamentosu, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu muhalefetteki Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinin hazırladığı, kreş ve okullarda Müslüman çocuklara “helal et” verilmesini öngören yasa tasarısını gündeme almayı reddetti.

Parlamentonun gündem maddelerini belirlemek üzere yapılan oylamada HÖH milletvekili Hüseyin Hafızov'un sunduğu tasarı destek alamadı.

Çocukları Koruma Kanunu'nda değişiklik tasarısı sunan Hafızov, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "İstediğimiz çok basit: çocukların dini inançlarına göre uygun yemek alabilmelerini istiyoruz" dedi.

Muhalefet konumunda olan HÖH'ün, 240 üyelik mecliste sadece 33 kişilik gruba sahip olduğunu anımsatan Hafızov, "Oylarımız Bulgaristan'daki demokrasiyi savunacak kadar yeterli değil" diye konuştu.

Hafızov, parlamentoda fanatik ve radikal kökten dinciliğe karşı olduklarını öne süren meslektaşlarının, kullandıkları oylarla bunu göstermeleri gerektiğini kaydetti.

Milletvekili Hafızov, anayasaya göre Ortodoks Hristiyanlığın "geleneksel din" statüsünde olduğu Bulgaristan'daki kreş ve okullarda farklı dinlere ait çocuklara helal et servisinin yapılmasına ilişkin girişimlerinin parlamentoda görüşülecek derecede önemli olduğunu ifade etti.

Hafızov, "Dindar bir insanın belirli bir yiyeceği yiyip yememesi dinine bağlı yapacağı özgür bir tercih olmalıdır. Aşırı radikal bir unsur taşımayan yemek tercihi konusunda sınır getirmeyelim" dedi.

Özellikle Müslüman çocuk ve öğrencilere devlet kreş ve okullarında helal yemek sunulmasına ilişkin girişim, Türk ve Müslümanların yoğun olarak yaşadığı, ülkenin güneydoğusundaki Kırcaali şehrinde bazı sivil toplum kuruluşları tarafından başlatılmıştı.

Müslüman çocukların velilerinin başını çektiği girişimle temmuzda başlatılan kampanyaya Bulgaristan devlet kurumları olumsuz yanıt vermişti.