Yaklaşık üç saat süren görüşmelerin ardından başbakan için yapılan oylamada Borisov, 234 milletvekilinin 149'unun desteğini aldı. Milletvekillerin 85'i "aleyhte" oy kullandı.

Kabine üyeleri için yapılan diğer oylamaya katılan 234 milletvekilinin 136'sı Başbakan Borisov'un teklif ettiği bakanlara destek verdi. Oylamada 97 milletvekili "aleyhte" oy kullanırken, bir kişi çekimser kaldı.

Parlamentoda 11 kişilik grubu olan ırkçı ve Rusya yanlısı ATAKA (Atak) partisi, oylamayı protesto ederek salonu terk etti.

Borisov'un lideri olduğu Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) ve sağıcı Reformcu Blok'un (RB) arasında kurulan koalisyona, ırkçı ve aşırı milliyetçi Vatansever Cephesi (PF) ile solcu Bulgaristan'ın Yeniden Doğuşu İçin Alternatif (AB) oluşumları dışarıdan destek veriyorlar. Başbakan Borisov'un 22 kişilik hükümetinde 4 başbakan yardımcısı ve 18 bakan yer alıyor. Hükümetin küçük koalisyon ortağı RB'ye bir başbakan yardımcısı ve 6 bakan koltuğu verildi. Kültür Bakanı VejdiRaşidov, hükümetin tek Türk kökenli bakanı olacak.

Başbakan Borisov ve yeni bakanlar, parlamentoda yemin ederek göreve resmen başladılar.

Güven oylamasına ilişkin parlamentoda düzenlenen oturuma, görevi sona eren Prof. GeorgiBliznaşki ve hükümetinin üyeleri de katıldı. Oturumun fahri konukları arasında Cumhurbaşkanı RosenPlevneliev,  Bulgaristan Ortodoks Kilisesi Patriği Maksim, Müslümanların Başmüftüsü Mustafa Aliş Haci, başlıca dinlerin ruhani liderleri ve ülkede görev yapan yabancı diplomatlar yer aldı.

Öte yandan, ATAKA partisi taraftarlarının binanın dışında düzenlediği protesto sırasında göstericiler ile polis arasında gerginlik yaşandı. Göstericiler, polise yumurta ve pet şişe attı.

Parlamentodaki törenin ardından eski ve yeni hükümetinin üyeleri, Bakanlar Kurulu binasına geçerek görev devir teslimine katıldılar.

Başbakan Borisov, burada yaptığı açıklamada, ciddi ekonomik sorunlar göz önünde bulundurulduğunda başbakanlık görevini zor bir dönemde devraldığını söyledi. Yönetimin gerektirdiği tüm sorumluluğu üstlendiğini belirten Borisov, "Özellikle etnik hoşgörü alanında tırmanabilecek nefret ve cepheleşme bir gerginliğe neden olursa biz buna karşı çıkacağız, huzurun garantörü olacağız" dedi.

Daha sonra Borisov'un kabine üyeleri, bağlı oldukları bakanlıklara geçerek Bliznaşkihümkümeti üyelerinden görevlerini devraldılar.     

BAŞBAKAN BOYKO BORİSOV KİMDİR?

Eski itfaiyeci olan Borisov, 1991 yılında kurduğu İpon-1 adlı özel koruma şirketinin sahibi olarak önce eski komünist diktatör TodorJvkov'un, daha sonra da Bulgaristan'ın eski kralı SimeonSakskoburgotski'nin özel koruma görevlisi oldu.

Siyasi kariyerine başlamadan önce bir dönem İçişleri Bakanlığı Genel Sekreterliği yapan Borisov, kurduğu GERB partisinden 2005 yılında başkent Sofya'nın belediye başkanı seçilmişti.

Siyasi kariyerinde asla seçim kaybetmediğini iddia eden Borisov, 5 Temmuz 2009 tarihinde GERB hükümetinin başbakanı olmuştu. Borisov, ilk başbakanlık döneminde, Bulgaristan'daki sosyal, siyasi ve ekonomik krizin derinleşmesi sonucu, kitle gösterilerin baskısı altında ve protesto eden 14 kişinin kendini yakması nedeniyle 20 Şubat 2012 tarihinde görevinden istifa etmişti.

Ülkede 2012 Mayıs'ta yapılan erken seçimde partisinin en çok oyu almasına rağmen hükümet kuramayan Borisov'un partisi, seçim sonrası muhalefette kalmıştı.

GERB partisi, ülkede 5 Ekim'de yapılan halkın yüzde 60'ının katılmadığı son erken genel seçimde parlamentoya 84 milletvekili sokmayı başarmıştı. Parlamentoda destek alması için milletvekillerin sayısı yetersiz olması nedeniyle GERB, parlamentoda diğer bazı siyasi oluşumlarla bir ay süren koalisyon görüşmeleri yapmıştı. Borisov'un hükümeti, ülkede son iki yılda kurulan 5'inci hükümet oldu.

Siyasi gözlemciler, tamamen zıt görüşlü 4 siyasi oluşumunun ortak olduğu yeni iktidarın siyasi otoritesinin, kısa sürede yıpranabileceğini öne sürüyorlar.